vrijdag 17 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Overdracht drie kerken en twee kerkhoven naar stichting oude Groninger kerken

spot_img

ZeerijpOp woensdag 22 april 2015 droeg de Hervormde wijkgemeente Maarland haar drie kerken met de bijbehorende kerkhoven van Zeerijp, ’t Zandt en Leermens over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Deze sobere bijeenkomst vond plaats in de kerk van Zeerijp. Tegelijkertijd met de drie kerken werden de kerkhoven van Godlinze en Oosterwijtwerd overgedragen aan deze stichting. De toren van ’t Zandt behoorde al sinds februari 2014 tot het bezit van de SOGK. Met deze overdracht heeft de SOGK 80 kerken, twee synagogen, 53 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens in haar bezit.

Na vele eeuwen deze monumentale gebouwen in eigendom te hebben gehad en het beheer en onderhoud te hebben uitgevoerd, heeft de kerkenraad moeten besluiten tot overdracht aan de SOGK. De voornaamste reden hiervoor is dat de onderhoudskosten niet meer op te brengen zijn. Ook de activiteiten rondom het beheer en onderhoud vragen dermate veel tijd en energie, dat de kerkrentmeesters van Maarland erdoor overbelast dreigen te raken. Ook de aardbevingen die bepaald niet aan deze kerken voorbijgaan, trekken een zware wissel op de kerkrentmeesters.

De overdracht van de Petrus & Pauluskerk van Loppersum vindt op een later tijdstip plaats in verband met de afronding en afwikkeling van de restauratiewerkzaamheden en herstel bevingsschade. De Mariakerk van ’t Zandt is een bijzonder belangrijke en gave representant van de laatromaanse bouwkunst. Bijzonder fraai zijn de 13e- en 16e eeuwse muurschilderingen met bijbelse figuren en taferelen. Vlak naast de kerk staat de eveneens 13e eeuwse vrijstaande toren. De bouwgeschiedenis van de vermoedelijk 11e eeuwse Donatuskerk in Leermens, een van de oudste in het noorden van het land, is een bijzondere. Het kerkhof en de ondergrond van de kerk zijn aangewezen als archeologisch rijksmonument. Uniek in het interieur van de Jacobuskerk in Zeerijp zijn de van baksteenimitatie voorziene wanden, een dieprode kleur met witte voegen. Ook de spitsbogige gewelfvelden zijn voorzien van deze baksteenimitatie, zij het in andere tinten en patronen. De kerk van Zeerijp beschikt over een beroemd en wereldwijd bekend orgel. Dit orgel, in 1651 gebouwd door Theodorus Faber, is een van de belangwekkendste instrumenten van de provincie Groningen.

Aansluitend aan de officiële overdracht werd een huurovereenkomst gesloten met de SOGK, waardoor de de kerken in ieder geval het komende jaar ongewijzigd gebruikt kunnen worden.

 

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,287VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
DierDier
TuinTuin

Populaire berichten