Oude tijden herleven tijdens de ZZ Races tussen ’t Zandt en Zeerijp

’t Zandt / Zeerijp – De dorpen ‘t Zandt en Zeerijp stonden zaterdag in het teken de ZZ Races een historisch motorsportevenement. In 1946 en 1947 zijn de eerste ZZ Races gehouden als wedstrijden om het Nationaal Wegrace Kampioenschap van Nederland. In de huidige vorm zijn de ZZ Races regelmatigheid wedstrijden voor historische racemotoren.

Op dit circuit, met een lengte van 5800 m, lieten de coureurs van de Historische Motorsport Vereniging (HMV) hun motoren brullen. Acht traditionele klassen stonden gingen zaterdag middag van start van 50 cc tot en met 500 cc en de zijspannen. De racemotoren zijn van alle bouwjaren tot 1968.

Als extra attractie ging dit jaar een Italiaanse klasse van start. In deze klasse was de verscheidenheid groot: van een Mondial 250 cc, de zogenaamde ‘badkuip’ tot een Ducati 851 van lokale held Harrie Haaijer, met van alles daar nog tussenin. Te denken valt dan aan: de Aermacchi’s van de bekende rijders Theo en Albert Jan Louwes, een prachtige Benelli 250 van Oscar Paans.

De race verliep zonder grote incidenten een rijder kwam hard ten val en moet voor onderzoek mee naar het ziekenhuis verder bleef het bij kleine valpartijen. De organisatie wist met de inzet van vele vrijwilligers ca. 140 het evenement ook dit jaar weer tot een succes te maken.

Back to top button