fbpx
5.5 C
Delfzijl
28 november 2020 18:03

Opening van de Bibliotheek op School op OBS Jan Ligthart in Delfzijl

Delfzijl – Wethouder Hans Ronde opende woensdagochtend 4 juli  ‘De Bibliotheek op school op OBS Jan Ligthart in Delfzijl’. Samen met de winnares van de namenwedstrijd onthulde hij de naam van bibliotheek ‘DE LEESWERELD’

Hiermee zijn er al 8  schoolbibliotheken  in de gemeente Delfzijl gerealiseerd die werken volgens de programmalijn ‘de Bibliotheek op School’. Naast de vele boeken omvat het concept ‘de Bibliotheek op school’ ook een eigen digitale omgeving voor de kinderen. Hier vinden ze alle boeken die in de school zijn, maar ze hebben ook toegang tot speciaal geselecteerde sites waar zij voor kinderen geschikte informatie vinden. Met ‘de Bibliotheek op school’ willen  de basisscholen het leesplezier van kinderen stimuleren.  

Leesplezier en betere schoolprestaties
Een belangrijk doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. Want kinderen die meer lezen, zijn beter in taal. Dit gegeven wordt bevestigd door onderzoek naar het verband tussen lezen en Cito-scores: kinderen die meer lezen, scoren hoger op de Cito-eindtoets! Het maakt een groot verschil voor kinderen of ze lezen of niet. Kinderen die plezier hebben in lezen vergroten hun leessnelheid, spellingvaardigheid en tekstbegrip en doen het daardoor beter op school. Door dagelijks vijftien minuten te lezen of voor te lezen leert een kind duizend nieuwe woorden per jaar.

Basisschool Jan Ligthart  doet mee aan het project lezen is leuk! Een initiatief van Stichting Kinderpostzegels Nederland en Stichting Lezen. Verschillende scholen in Nederland krijgen met financiële steun van deze Stichting een speciale boekenkast vol met actuele boeken voor alle groepen.

Natuurlijk kunnen alle kinderen met een eigen gratis bibliotheekpas ook volop blijven lenen in de Bibliotheek Delfzijl.  De leesconsulent vanuit de Bibliotheek Delfzijl werkt in dit project samen met het team, de kinderen en de ouders van de school.

De Jan Ligthart   sluit  met dit project aan op de landelijke aanpak “Bibliotheek op school” voor het primair onderwijs waarin bibliotheken, scholen en gemeenten samenwerken aan de verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van kinderen.

Op de ochtend van de opening van ‘De bibliotheek op School mochten alle leerlingen een boek voor zichzelf uitkiezen met medewerking van boekhandel Bruna uit Winsum en gingen ze aan het eind van de ochtend heel tevreden met hun eigen boek naar huis.

 

Volg ons op

10,566FansLike
1,424VolgersVolg
5,230VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten