Oorlogsmuseum Middelstum ontvangt indrukwekkende maquette van onderduikwoning

Middelstum – Het Oorlogsmuseum in Middelstum heeft onlangs een bijzondere toevoeging gekregen in de vorm van een maquette van de villa ‘Zonnehoek’ aan de Brouwerslaan. Deze indrukwekkende maquette is in bruikleen gegeven door Henk Horlings, de maker ervan. De villa ‘Zonnehoek’ diende van december 1939 tot 11 februari 1944 als onderduikadres voor de gebroeders Gootjes uit Baflo.

De tragische gebeurtenissen die zich in deze onderduikwoning hebben afgespeeld, zijn van grote historische waarde. Door verraad werden de broers ontdekt, waarna de Sicherheitsdienst van Groningen een inval deed. Een hevig vuurgevecht ontstond tussen de broers en de Duitse troepen. Tijdens de confrontatie werd Klaas Bos, de eigenaar van de woning en onderduikverlener, in de portiek van zijn huis neergeschoten. Hij overleed een dag later in een ziekenhuis in Groningen. Ondertussen wisten de broers te ontsnappen uit de villa, maar na een langdurig vuurgevecht werden ze uiteindelijk in een weiland achter de molen in Middelstum doodgeschoten. Trijntje Bos-Terpstra, de vrouw van Klaas Bos, werd gevangengenomen en kwam in 1945 om het leven in kamp Büchenwald.

Het aangrijpende oorlogsverhaal van Middelstum kon tot op heden niet volledig verteld worden in het museum, omdat er een tastbaar element ontbrak. Dankzij de maquette kan dit verhaal nu ook aan de volgende generaties worden doorgegeven. Het Oorlogsmuseum Middelstum is verheugd met deze waardevolle aanwinst en ziet het als een belangrijke stap om de geschiedenis levend te houden.

De maquette zal binnenkort te bewonderen zijn in het Oorlogsmuseum Middelstum, waar bezoekers een kijkje kunnen nemen in dit stukje geschiedenis en de impact van de Tweede Wereldoorlog op de regio kunnen ervaren.

Back to top button