10 C
Delfzijl
13 juni 2021 05:11

Onderzoek ecologen naar beschermde dieren in het aardbevingsgebied

spot_img

Loppersum – In april zijn ecologen gestart met het onderzoek naar beschermde dierensoorten in het Groningse aardbevingsgebied. Dit is nodig omdat versterkingswerkzaamheden de woon- en leefgebieden niet mogen verstoren. Nationaal Coördinator Groningen (NCG) laat daarom onderzoeken waar beschermde dieren in gebouwen en wijken zitten. Uitgangspunt is dat het woon- en leefgebied van beschermde diersoorten na de versterking beter is dan voor de versterking. Daarom brengen ecologen elk voorjaar de beschermde dieren in kaart. Na het afronden van versterkingswerkzaamheden wordt onderzocht of het woon-en leefgebied van deze dieren hersteld is.

Planning ecologisch onderzoek
De  onderzoeken worden in de komende maanden uitgevoerd door ecologen die zijn te herkennen aan een oranje/gele jas met daarop het woord ‘Ecoloog’. In april en mei vindt overdag onderzoek plaats naar huismussen. Tussen mei en juli vindt onderzoek plaats naar vleermuizen en gierzwaluwen. Halverwege augustus start een onderzoek naar verblijfplaatsen van grote groepen vleermuizen in grote gebouwen, zoals kerken of flatgebouwen.

De onderzoeken vinden plaats in het hele gebied van het Groningen gasveld. De ecologen gaan vooral ’s ochtends of ’s avonds op pad, in de schemering. Ze bekijken dan onder andere de buitenkant van woningen, vanaf de openbare weg, en hoeven daarvoor niet op het erf van mensen zelf te komen. Wel kan het voorkomen dat ecologen een tijdje naar de gevel kijken om uitvliegende vleermuizen te tellen.

Beschermde dieren
De huismus, gierzwaluw en  vleermuizen zijn beschermde dieren die vaak in of rond woonhuizen leven. Beschermde dieren kunnen zich in alle gebouwen nestelen. Zo kunnen huismussen, gier­zwaluwen en vleermuizen bijvoorbeeld in spouwmuren en dakruimtes zitten. Kwetsbare dieren worden beschermd door de Wet natuurbescherming. Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft voor de versterkingsopgave een ontheffing voor deze wet gekregen van de provincie Groningen. Onder regie van NCG verzorgt CVW de vergunningen die nodig zijn voor het versterken van gebouwen in het aardbevingsgebied.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
KlussenKlussen
DierDier
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto

Populaire berichten