OM eist tien cel jaar en tbs met dwangverpleging voor bijlmoord in Appingedam

Groningen – Voor de moord met een bijl op zijn ex-partner is tegen de 24-jarige Jean R. een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man.  

Het OM gaat uit van moord. Jean R. zou de toen dertigjarige vrouw op 4 april 2022 om het leven hebben gebracht in haar woning aan de Broerstraat in Appingedam. De moord was vooraf gepland, vindt het OM. De verdachte had een boodschappentas bij zich met daarin een dag voor de moord gekochte bijl. Verder blijkt uit de telefoongegevens van de verdachte dat hij in de periode voor het overlijden van Yérma Story erop zinspeelde haar iets aan te willen doen.  

Geen hevige gemoedsopwelling 
Uit de geluidsopname van de deurbelcamera blijkt namelijk dat het geweld enkele seconden nadat de verdachte binnenkwam begon. Het OM vindt niet dat er sprake is geweest van een hevige gemoedsopwelling. De man is psychisch onderzocht en bij hem is schizofrenie vastgesteld. Waarschijnlijk was de man in de aanloop naar de moord in slechte psychische conditie. Hij lijdt aan forse psychiatrische problematiek. De kans op herhaling wordt alleen maar verkleind door goede medicatie.  

Advies: geen gedwongen verpleging 
De deskundigen adviseerden de mildere tbs-maatregel met voorwaarden. Hierbij is geen sprake van gedwongen verpleging. De broer van Yérma reageerde tijdens het spreekrecht verbijsterd over het oordeel van de deskundigen. ,,Geen kans op herhaling?! Je hebt Yérma in de periode voor de moord verkracht, mishandeld, geprobeerd te wurgen. Je bent gewoon een monster.” 

Onherkenbaar 
De moeder van Yérma sprak emotioneel over de nachtmerrie waarin ze leeft nu haar dochter is omgebracht. ,,Wat ik heb gezien op foto’s, is vreselijk. Wat voor een monster doet iemand zoiets verschrikkelijks aan,” vroeg Yérma’s moeder zich huilend af. ,,We konden allen haar haar en een stukje van haar voorhoofd toonbaar maken. Ik vind dit zo vreselijk”. 

Gedwongen verpleging noodzakelijk 
De officier van justitie ging niet mee in het advies van de deskundigen om de man tbs met voorwaarden op te laten leggen. Daarvoor wordt de man te gevaarlijk geacht. Alleen een langdurige behandeling in een gedwongen setting past hier, zei de officier van justitie.  

‘Sorry’  
Jean R. verliet de woning en werd vrijwel meteen met bebloede kleding aangehouden. In de woning lag het levenloze lichaam van Yérma. De verdachte, die op zitting versuft overkwam, zegt zich weinig te kunnen herinneren van de ruzie. ,,Sorry, sorry dat het zo is gegaan”, zei de verdachte richting de nabestaanden.  

De rechtbank doet over vier weken uitspraak. Back to top button