Officiële opening Gemeentewerf Loppersum en tentoonstelling Hollandia succesvol

Loppersum – Wethouder Pier Prins en Ale Zuidema, oud-medewerker van de Hollandia Tricotagefabriek in Loppersum, hebben afgelopen zaterdag de officiële opening van de Gemeentewerf aan de Industrieweg in Loppersum verricht.

Met de onthulling van de nieuwe naam van het pand, Gemeentewerf Hollandia, werd de grondige renovatie van het gebouw gemarkeerd. De open dag trok enkele honderden bezoekers.

Duurzame verbouwing
De gemeente Loppersum heeft enkele jaren geleden het pand aangekocht voor de huisvesting van de buitendienst van Gemeentewerken. Een grondige renovatie bleek nodig om het geschikt te maken voor de werkzaamheden van Gemeentewerken. In een deel van het gebouw zijn nu kantoren gevestigd. De buitenmuren zijn opnieuw geïsoleerd en er liggen zonnepanelen op het dak. De grote fabriekshal wordt gebruikt voor de opslag van materialen en het stallen van de voertuigen. Een deel van het pand is geschikt gemaakt voor verhuur. Schildersbedrijf Reinders heeft hier inmiddels zijn intrek genomen; dit bedrijf had op 30 mei ook open huis, als onderdeel van het evenement Lente in Loppersum. Dit evenement, waarbij winkels en bedrijven in Loppersum hun deuren openden voor het publiek, werrd georganiseerd door de Bedrijvenvereniging Loppersum.

Unieke tentoonstelling
In het pand was een unieke tentoonstelling te bezichtigen over de historie van textielfabriek Hollandia, vestiging Loppersum. Deze fabriek was van 1961 tot 1987 in het LenteinLoppersum(02)gebouw gevestigd en bood werkgelegenheid aan inwoners van Loppersum en wijde omtrek. De tentoonstelling bestond uit foto’s en materialen die een beeld schetsen van de werkzaamheden in de fabriek. Na een oproep stelden veel mensen materialen beschikbaar, waaronder foto’s, hemden en onderbroeken, garenklossen en krantenknipsels. Er waren veel oud-werknemers aanwezig die volop herinneringen ophaalden aan hun tijd in de Hollandia-fabriek.

Hoe zwaar is een cocon?
Tijdens de open dag mochten bezoekers het gewicht van een zogenaamde ‘cocon’ raden. Een cocon is een betonnen bak waarin een plastic afvalcontainer is geplaatst. Inwoners die geen afvalcontainers bij huis kunnen hebben, maken gebruik van dergelijke bakken. Een cocon weegt maar liefst 345 kilo. Kaj te Nijenhuis uit Loppersum kwam met 350 kilo het dichtst in de buurt. Burgemeester Rodenboog brengt daarom later deze week een taart naar Kaj.

Back to top button