Noordse stern die broedt op de Punt van Reide vliegt 90.000 km in een jaar tijd

Termunten – De nieuwe wereldrecordhouder ver vliegen is een Noordse stern die broedt op de Punt van Reide. De vogel kreeg vorig jaar een zender mee en uit de gegevens blijkt dat de vogel in een jaar een dikke 90.000 kilometer heeft afgelegd. “De vorige stern die het ‘record’ had, vloog naar Tasmanië en Nieuw Zeeland maar van deze vogel is met zekerheid te zeggen dat hij nog een paar duizend kilometer verder is gegaan”, aldus Derick Hiemstra, een Noordse stern-fanaat die de vogels onder de paraplu van het Vogeltrekstation ringt en zelf de kleurringgegevens verzamelt. Daarboven op worden enkele vogels gezenderd in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen.

“Ik ken de kolonies in het Dollardgebied al jaren. Het zijn ongeveer 240 paartjes. De vogels komen elk jaar hier aan land om te broeden. Nergens anders. Noordse sterns zijn heel honkvast. Ze zijn negen maanden per jaar ‘maritiem’, dan vliegen ze de oceanen af, via vaste routes en ook vaak naar dezelfde gebieden bij de Zuidpool. Daarna vliegen ze terug naar hun broedgebied. Dat is vaak dezelfde plek en meestal plaatsen ze hun nest vlakbij de plek van het jaar daarvoor. Soms ook precies óp dat nest en niet een meter verderop. Ze weten het feilloos te vinden. Een stern die broedt in de Dollard broedt het jaar daarna niet in – pakweg – Zeeland of Finland.”

In het Dollardgebied is echter een levendige economische bedrijvigheid aan de gang en veel ‘Dollard-sterns’ werden daardoor gedwongen een nieuwe broedplek te zoeken. Daarvoor zijn broedeilanden aangelegd maar desondanks broeden er nog steeds een paar volhouders tussen de net aangelegde windmolens op de schermdijk bij Delfzijl, gewoon omdat ze daar al jaren broedden. Hiemstra: “Juist doordat veel vogels gedwongen moesten verhuizen is het wel zoeken naar waar ze nu zitten. Het Groninger Landschap heeft net afgelopen jaar een broedeiland op de Punt van Reide aangelegd en dat voldoet uitstekend. Daar broedden dit jaar 16 paartjes Noordse sterns. Dat is heel veel voor zo’n honkvaste broedvogel. Juist daar vond ik een vorig jaar gezenderd stelletje terug. Uit de vluchtgegevens die in het zendertje worden opgeslagen blijkt dus dat er – naar wij weten – nooit een Noordse stern verder heeft gevlogen dan deze. Bovendien vloog hij half maart nog in het Zuidpoolgebied en een krappe maand later landde hij op de Punt.”

Hiemstra probeert met zijn werk zoveel mogelijk te weten te komen over leefwijze en gedrag van de Noordse sterns. “Waarom blijven ze bijvoorbeeld zo lang in het Zuidpoolgebied om daarna in een paar weken terug te knallen naar de Dollard? En hoe lang zijn hun trekroutes en waar blijven ze wat langer ‘hangen’? Daarover weten we nog zo weinig. Door het gebruik van kleurringen en de samenwerking met RUG is er dit jaar meer gedrag en broedsucces te meten. In andere jaren is hier alleen op amateurbasis naar gekeken, nu werd er elke werkdag waargenomen. Maar uit alle gegevens die we verzamelen blijft deze vogel me telkens weer verbazen!”

Back to top button