Noord-Groningen als koploper in 5G-onderzoek

Groningen – Peter Rake (55) begint in januari als Programmamanager 5G bij de Economic Board Groningen. Hij brengt ruim 25 jaar specifieke ervaring mee vanuit zijn functies binnen KPN in Noord-Nederland. Rake zal zich bij de Economic Board inzetten voor een 5G Field Lab in Noord-Groningen onder de naam ‘5Groningen’: een initiatief van EBG, TNO, Agentschap Telecom, SURFnet en enkele telecombedrijven.

Rake “Ik vind het een bijzonder inspirerende opdracht om met een unieke mix van publieke en private spelers uit de telecomwereld in Noord-Groningen aan de slag te gaan. Samen met hen gaan we met de nieuwste techniek op het gebied van mobiele communicatie innovatieve oplossingen bedenken én testen voor bijvoorbeeld zorg, landbouw en leefomgeving. Ik ga mij inzetten om Noord-Groningen koploper te maken op het gebied van 5G.”

Hoewel 4G nog maar net over Nederland is uitgerold, is de ontwikkeling van 5G al in volle gang. De volgende generatie van mobiele datacommunicatie zal nog minstens 5 jaar op zich laten wachten, maar heeft ingrijpende gevolgen. Door de nieuwe technologie wordt down- en uploaden niet alleen veel sneller, zij biedt ook op andere vlakken betere mogelijkheden. Veel meer apparaten kunnen tegelijk met elkaar communiceren, batterijen van sensors gaan tien keer zo lang mee, communicatie wordt ontdaan van vertraging.

Dat alles maakt 5G uitermate geschikt als platform voor zelfrijdende auto’s en landbouwmachines, die straks in Noord-Groningen getest kunnen worden. Maar ook voor toepassingen in de eHealth, zoals zorg op afstand, biedt 5G ongekende mogelijkheden, net als voor onderwijs op afstand. Het meten en verzamelen van gegevens over aardbevingen en de stabiliteit van dijken wordt met 5G betrouwbaarder en gebruikersvriendelijker.

Marco Smit, directeur van de Economic Board: “Ik ben blij met de komst van Peter Rake. Het 5G Field Lab levert belangrijke kansen op voor nieuwe technologieën in het gebied. Met inzet van de kennis en het netwerk van Peter kunnen we snel stappen maken om innovatieve bedrijvigheid in Groningen een impuls te geven. Wij verwachten veel interesse van partijen die de mogelijkheden van 5G willen onderzoeken. Dat is goed voor de werkgelegenheid in het gebied. In de wereld wordt al onderzoek gedaan naar 5G in stedelijke gebieden, maar nog nergens in een landelijk gebied. Met het gezamenlijk opgezette Field lab in Noord-Groningen bieden we iets unieks. De locatie hier is perfect. Met een universiteit, een hogeschool en het Agentschap Telecom in Groningen en het datakabelknooppunt in de Eemshaven.’’

Peter Rake heeft sociale geografie gestudeerd in Groningen. Hij woont met zijn gezin in Zuidlaren.

De Economic Board Groningen is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied te versterken. Daarvoor is € 97,5 miljoen voor een periode van vijf jaar beschikbaar gesteld door NAM en de provincie Groningen.

Back to top button