Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente Loppersum

LoppersumBurgemeester Rodenboog van de gemeente Loppersum sprak donderdagavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst de aanwezige inwoners en ondernemers en belangstellende toe. De burgemeester begon zijn toespraak met het betuigen van zijn soliditeit bij de gebeurtenissen in Frankrijk.

Gaswinning
Uiteraard kon de burgemeester niet om het thema gaswinning heen. De inwoners van het aardbevingsgebied maken zich nog te veel zorgen over de veiligheid en hun bezittingen. Het terug draaien van de gaswinning lijkt een positief effect te hebben op het aantal aardbevingen.  Maar de eerste aardbeving van begin deze maand bij Wirdum was een dikke tegenvaller. Uit rapporten van de NAM blijkt dat eind 2014 meer gas is gewonnen uit de gas put bij Loppersum. Of de aardbeving  een rechtstreeks gevolg is van piek in de gaswinning. De wetenschap geeft geen overtuigend antwoord.  Volgens Rodenboog  is het gebruik van boerenverstand om de effecten van het terug brengen en of verhogen van de gaswinning en het aantal aardbevingen in te zien een goed leidraad. Als blijkt dat de productiebeperking een direct gevolg heeft op het aantal aardbevingen vind Rodenboog dat minister Kamp niet de gaswinning op korte termijn fors beperken.

Herindeling

De huidige gemeente Loppersum bestond op 1 januari 2015 25 jaar. In het voorjaar word stil gestaan bij het jubileum. De burgemeester sneed dit onderwerp aan om stil te staan bij de naderende gemeentelijke herindeling.  Rodenboog gaat er vanuit dat de gemeenteraad het hoofd koel houdt en trouw blijft aan het uitgangspunt dat de voorstellen zullen worden getoetst kijkt naar de financiële stabiliteit van de toekomstige gemeente en ze de inwoners betrekken bij het proces voor de herindeling. Want herindelingen is meer dan alleen geen gezelschapsspel voor bestuurders.

Aan het einde van de toespraak kreeg de burgemeester een poster overhandigd van een van de aanwezige protest groepen. De poster riep op tot reductie van de gaswinning.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”18″]


Back to top button