Vanaf vandaag nieuwe CAO-actie politie: ‘Géén spoed, géén politie’

Nederland – De politiebonden roepen politiemensen op om vanaf maandag 3 augustus alleen nog maar te reageren op spoedeisende meldingen, de zogenoemde prioriteit 1 en 2 meldingen. De actie ‘Géén spoed, géén politie’ wordt elke week met een dag verlengd en loopt zeven weken door, zolang een nieuw bod van minister Van der Steur uitblijft.
De politie is 24/7 beschikbaar. Dat mag de burger ook verwachten. De overheid legt de politie echter steeds meer prioriteiten op. Daardoor wordt het takenpakket van de politie steeds verder uitgebreid. De werkdruk neemt toe. Ondertussen blijft een fatsoenlijke CAO uit.

Alleen meldingen met hoogste prioriteit
Deze actie houdt in dat de politie alleen afgaat op de meldingen die de hoogste prioriteit hebben, de zogenoemde prioriteit 1 en 2 meldingen. De zogenoemde prioriteitsmeldingen 3 krijgen géén opvolging van de politie. Dat zijn meldingen, waarbij de veiligheid niet direct in het geding is en uitstel geen ernstige gevolgen heeft.

Burgers die zo’n melding zonder spoed doen via 0900-8844, krijgen te horen dat de politie actie voert voor een rechtvaardige CAO en dat er geen gevolg wordt gegeven aan de melding. Als zich een situatie voordoet die niet acuut is maar waarbij ingrijpen van de politie toch noodzakelijk is, hebben collega’s – bij hoge uitzondering – de ruimte om een individuele afweging te maken en deze actievorm niet toe te passen.

Veiligheid gewaarborgd
Omdat op de prioriteitsmeldingen 1 en 2 wél wordt gereageerd, is de handhaving van de openbare orde en de algehele veiligheid gewaarborgd. De actie gaat maandag 3 augustus in het hele land van start. Iedere daaropvolgende week wordt de actie met steeds één dag verlengd, zodat de politie-eenheden in de zevende week zeven dagen achtereen actievoeren. De actie kan op elk moment worden beëindigd als minister Van der Steur met een acceptabel CAO-bod komt dat voldoende aanleiding biedt voor de bonden om de onderhandelingen te hervatten.Back to top button