Nieuwe beweegplekken in de gemeente Eemsdelta

Eenum – De afgelopen twee jaar is er in de gemeente Eemsdelta hard gewerkt aan de plannen om in 5 dorpen in de voormalige gemeente Loppersum een extra beweegplek te realiseren in de openbare ruimte waar bewoners kunnen sporten, bewegen, ontmoeten en spelen. De voorzieningen sluiten aan bij het bestaande aanbod in de dorpen en moet zorgen voor meer activiteit en het vergroten van mogelijkheden tot ontmoeting. Daarom heeft Huis voor de Sport Groningen van de gemeente Eemsdelta de opdracht gekregen om samen met de gemeente en de inwoners deze vijf openbare beweegplekken te realiseren.

Activering
Ook na de bouw van de beweegplekken blijft Huis voor de Sport Groningen betrokken bij de beweegplekken voor de activering. Er worden beweegactiviteiten georganiseerd en beweeggroepen opgestart, waardoor ingezet wordt op een langdurig en blijvend gebruik van de beweegplekken in de openbare ruimte.

De 5 nieuwe beweegplekken.

Eenum
Achter het dorpshuis in Eenum wordt een beweegtuin geplaatst met beweegtoestellen gericht op de dorpsbewoners van Eenum. Grotendeels gericht op volwassenen, maar er komt ook een krat met losse sport attributen, zoals halters, springtouw en kettlebelts, zodat de beweegplek ook uitdagend is voor de jongeren uit het dorp. Opening: 22 mei 2024

Loppersum
In Loppersum wordt een beweegtuin voor jong en oud gebouwd achter het wooncomplex “Burgemeester Assieshof”. De ondergrond is van kunstgras en de plek is omheind, deels met een groene haag, deels met een multifunctionele betonnen rand, die als zitplek, maar ook als beweegtoestel gebruikt kan worden. Verwachte opening: juli 2024

Middelstum
In Middelstum komt op het terrein van de voetbalvelden een beweegplek voor jong en oud. Het ontwerp bestaat uit 3 onderdelen: een gedeelte waar volwassenen kunnen sporten en bewegen op toestellen, een gedeelte waar kinderen kunnen sporten en spelen op toestellen en een open gedeelte waar grondoefeningen gedaan kunnen worden. Voor dit laatste onderdeel wordt belijning aangebracht op de ondergrond en op het pad naast de beweegplek. Verwachte opening: Zomer 2024.

Wirdum
In Wirdum bestaat het ontwerp uit een multifunctioneel sportveld, waarop verschillende sporten gespeeld kunnen worden. Basketbal, voetbal en volleybal, dat kan allemaal op hetzelfde veld. Ook in de breedte zijn doeltjes geplaatst, waardoor er ook tegelijk meerdere activiteiten gedaan kunnen worden. Naast het veld wordt een jeu de boules baan gerealiseerd en een speeltoestel krijgt een nieuwe val dempende ondergrond. Verwachte opening: Zomer 2024.

’t Zandt
In ’t Zandt is het plan 3 ledig. Allereerst wordt de wandelroute rondom het dorp voorzien van 6 eenvoudige hindernissen, waardoor er een trimbaan ontstaat. Hardlopen, maar ook wandelend kunnen deze hindernissen tijdens de wandeling of hardloop rondje worden gedaan. Ten tweede komen er bij de basisschool een tweetal fitness apparaten, waar volwassenen gebruik van kunnen maken. Tot slot wordt er een extra beweegplek voor basisschool gecreëerd in de speeltuin bij de basisschool. Verwachte opening: najaar 2024.

Nieuwe website
Ook is er een nieuwe website gelanceerd: www.beweegparkeneemsdelta.nl waarin alle beweegplekken in de openbare ruimte binnen de gemeente Eemsdelta zijn opgenomen. De website is een hulpmiddel om te kunnen zien waar en hoe de beweegplekken gebruikt kunnen worden. Door een QR code te scannen die in alle beweegplekken is te vinden, kan een gebruiker op de website van die beweegplek komen en alle informatie over die plek zien. Middels korte filmpjes ziet de sporter meteen welke oefeningen en mogelijkheden de sportplek te bieden heeft. De 5 nieuwe beweegplekken krijgen ook een plekje op deze website.

De eerste beweegplek die geopend wordt is: Eenum
Op woensdagmiddag 22 mei van 15.00 tot 17.00 uur is de feestelijke opening. Wethouder Jan Menninga van de gemeente Eemsdelta komt de opening verrichten. Natuurlijk kan de beweegtuin meteen uitgeprobeerd worden onder begeleiding van beweegcoaches van Huis voor de Sport Groningen. Daarnaast kunnen inwoners van Eenum en omstreken zich inschrijven om mee te doen met een beweeggroep. De beweeggroep komt wekelijks bij elkaar om onder begeleiding van een beweegcoach gezellig samen te sporten in de beweegtuin.

Back to top button