Nederlanders kwetsbaar voor cybercriminaliteit: en nu?

Nederland – Nederlanders blijken enorm kwetsbaar voor cybercriminaliteit. De meeste Nederlanders hebben hun standaardbeveiliging niet op orde. Dat blijkt uit cijfers van het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN). Vooral organisaties en de overheid verzaken aan de slag te gaan met online veiligheid. Hoe moet dat verder?

Al tien jaar de basis niet op orde
Tien jaar geleden werd het CSBN geïntroduceerd, met als doel de online veiligheid van Nederlanders te verbeteren. Na tien jaar blijken organisaties zich nog steeds niet aan de basismaatregelen te houden. Daarom vindt het CSBN dat er meer kennis komt over online veiligheid. Elke organisatie zou in ieder geval iets van online veiligheid moeten weten.

Gelukkig is er ook goed nieuws: grote bedrijven helpen vaker kleine bedrijven om de cyberveiligheid op orde te krijgen. Vaak hebben kleine bedrijven de middelen en de kennis niet om dat zelf te doen. Desondanks zijn er nog veel organisaties die de veiligheid niet op orde hebben en waar datalekken op de loer liggen.

Nederland kampioen datalekken
Uit onderzoek van VPNdiensten.nl blijkt dat Nederland de kampioen datalekken is. In Nederland werden er tussen 2018 en 2021 gemiddeld 150 datalekken per 100.000 inwoners gemeld. Datalekken komen vooral voor in de sector Gezondheid en welzijn en in de Financiële dienstverlening en Openbaar bestuur.

Het gaat vooral vaak mis bij de overheid, blijkt uit een rapportage van de Autoriteit Persoonsgevens. De overheid adresseert bijvoorbeeld vaak de ontvanger van gevoelige informatie verkeerd. In 66 procent is dat de oorzaak van het datalek.

Wat kan ik zelf doen?
Het lijkt erop dat Nederlandse burgers op zichzelf zijn aangewezen als het gaat om hun online veiligheid. Niet alleen organisaties moeten veiliger online aan de slag, maar ook Nederlandse internetgebruikers zelf. Dat begint bij het vergroten van de kennis van internetveiligheid, zeggen cybersecurityexperts.

Als eerste stap raden experts het installeren van een VPN aan. Een VPN staat voor ‘Virtual Private Network’ en is een soort tunnel tussen de internetgebruiker en het wereldwijde web. Door deze tunnel wordt data verstuurd en ontvangen. Alle gegevens die door de tunnel gaan, worden versleuteld. Daardoor kunnen kwaadwillenden niet meer meekijken en geen gegevens meer onderscheppen.

Hoe vind ik de beste VPN?
Voor veel Nederlanders is het lastig om de eerste stap te zetten met online veiligheid. Bij het gebruik van VPN’s is het probleem bijvoorbeeld dat er zoveel aanbieders zijn, dat het lastig is de juiste te vinden. Wie heeft de meest betrouwbare verbinding? Is goedkoop geen duurkoop? Hoe vind je de beste VPN?

Cybersecurityexperts wijzen op het bestaan van proefabonnementen. Wie dat wil, kan gratis een VPN uitproberen voor een bepaalde tijd. Verschillende aanbieders bieden deze mogelijkheid aan. Proefabonnees kunnen dan alle functies en voordelen van een VPN gebruiken, zonder daarvoor te hoeven betalen. Na een tijdje verloopt het proefabonnement en kan men besluiten voor de VPN te betalen. Dat is dan een kleine investering voor meer veiligheid.

Back to top button