fbpx
1 C
Delfzijl
16 januari 2021 06:45

Na 75 jaar DNA-match: onbekend graf in Uithuizermeeden is van Henk Gritter

Uithuizermeeden – Voor de familie Gritter is 2020 een jaar geworden om niet te vergeten. Vlak voor kerst kwam het bijzondere bericht dat na 75 jaar de identiteit van hun familielid Henk Gritter is vastgesteld. Een DNA-match met de broer van Henk Gritter bracht het antwoord.

Enkele dagen na de bevrijding in 1945 verging het schip ‘De Joanna’, vlak voor de haven van Delfzijl. Kort na de scheepsramp spoelde op de dijk bij Uithuizermeerden een lichaam aan. Het slachtoffer kon niet direct worden geïdentificeerd en werd als NN’er (Nomen Nescio) begraven in Uithuizermeeden. In 1985 deed schrijver en journalist Hans Beukema uitgebreid onderzoek naar de scheepsramp en het aangespoelde lichaam. Hij vermoedde destijds dat het ging om Henk Gritter.

Nu, in 2020, kwam de gemeente Het Hogeland bij coldcase/vermiste personen rechercheur Miranda Wahle met de vraag of het graf in Uithuizermeeden inderdaad van Gritter was. Om antwoord op die vraag te kunnen geven, was aanvullend DNA-onderzoek nodig. Dit kon via de enige nog levende broer van Gritter vastgesteld worden. Na enige tijd kwam de uitslag van het NFI binnen: er was een match. Het lichaam bleek inderdaad van Henk Gritter te zijn, waarna het onbekende graf in Uithuizermeeden zijn naam kreeg.

Na de succesvolle samenwerking tussen het NXT Expertise Vermiste Personen/LBVP, het NFI, de forensische opsporing en de politie-eenheden Noord-Nederland en Midden-Nederland heeft de familie Gritter na 75 jaar te horen gekregen dat hun broer begraven ligt in Uithuizermeeden.

De Oorlogsgravenstichting zal het graf van Henk Gritter gaan inrichten als een formeel oorlogsgraf.

Volg ons op

10,774FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten