fbpx
11.8 C
Delfzijl
25 oktober 2020 18:03

Muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance in de Jacobuskerk van Zeerijp

Zeerijp – Zondagmiddag 27 september geven Marian van der Heide, Jankees Braaksma en Anjo de Haan een concert in de Jacobuskerk in Zeerijp. Ze voeren hele oude muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance uit.

De bekende sopraan Marian van der Heide zingt, Jankees Braaksma bespeelt blokfluiten en een portatief en Anjo de Haan bespeelt het fraaie Faberorgel. Er zullen diverse composities worden gespeeld uit Italië en Nederland, o.a. uit een verzameling muziek uit het klooster van Winsum (Winsem) dat gevonden is in de bibliotheek van Berlijn. Deze manuscripten bevonden zich in een verzameling preken van Ludolph Wilkin en stammen uit 1431. Het ‘Sanctus’ uit dit manuscript zal alternatim worden uitgevoerd: Marian van der Heide zingt in het koorgedeelte van de kerk in wisselzang met organist Anjo de Haan op het grote orgel. Ook zullen de drie musici gezamenlijk het ‘Engels Nachtegaeltje’ uitvoeren, waarbij datzelfde vogeltje solo is te horen door Jankees op blokfluit, en, wie weet, ook nog vanaf het grote orgel.

Jankees Braaksma zal ook zijn portatief bespelen in een eigen compositie ‘Estampie’. Een portatief is een klein middeleeuws pijporgel dat op een tafeltje staat (of op een been leunt), waarbij Jankees tijdens het spelen zelf de blaasbalg bedient.

Verder muziek van Hildegard von Bingen, uit het Rostocker Liederbuch, Sweelinck, Jhr. Jacob van Eijck, Jan van Lublin en van Frescobaldi.

Aanvang van dit speciale concert is 15.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen mogen er slechts 40 mensen het concert bezoeken. Daarom vragen wij u om u aan te melden via info@anjodehaan.nl

Na aanmelding krijgt u van hem een definitieve bevestiging. De entree is gratis. Na afloop wordt bij de uitgang een bijdrage gevraagd voor de gemaakte kosten.

Volg ons op

10,412FansLike
1,424VolgersVolg
5,223VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten