Ms. Marietje Nora opgeleverd aan Danser van Gent

Delfzijl – Barkmeijer shipyards heeft op 10 juli 2015 het Ms. Marietje Nora opgeleverd aan Danser van Gent m.n. c.v. uit Delfzijl.

Na een geslaagde proefvaart is het schip aan haar nieuwe eigenaar overgedragen aan de Handelskade West te Delfzijl. De Marietje Nora heeft als thuishaven Delfzijl. Het schip kan worden ingezet voor het vervoer van alle soorten droge lading. Naast droge lading is het schip tevens geschikt voor het vervoer van containers. In verband met de vaart in het Oostzee gebied en op de Canadese meren is het schip voorzien van ijsklasse.

Het schip is gebouwd in opdracht van Wagenborg Shipping B.V. in combinatie met de familie H.J. Danser uit Delfzijl. Voor de vaart in ijs is het schip voorzien van een versterkte constructie in de zijden en voor- en achterschip. De bevrachting van deze multi-purpose coaster zal plaatsvinden door Wagenborg Shipping BV. Ten opzichte van de eerste drie schepen in de serie is het schip 10 meter verlengd. Dit levert 740 ton extra laadvermogen op en ca. 42.000 cu.ft ruimvolume op.

Enkele belangrijke technische gegevens van deze coaster zijn:

 

Lengte over alles                            :   136,10 m.
Lengte loodlijnen                           :   130,23 m.
Breedte (volgens mal)                  :     15,20 m.
Holte                                          :       9,50 m.
Maximum diepgang                      ;       6,88 m.
Draagvermogen op max. diepgang :     9068 ton
Inhoud ruimen (2)                          : 387.400 cu.ft
Hoofdmotor                                :     2999 kW
Dienstsnelheid                             :        14 knopen

 

De voortstuwing van het schip wordt verzorgd door een hoofdmotor van het fabricaat MAN Diesel & Turbo, type 9L27/38 met een vermogen van 2999 kW bij 800 rpm. Via de tandwielreductiekast wordt de verstelbare schroef met een diameter van 3400 mm. aangedreven. De schroef draait in een straalbuis om de stuwkracht in ijs en bij slechte weersomstandigheden te verhogen. Als brandstof voor de hoofdmotor kan naast gasolie ook “zware olie” (HFO 380 cSt.) verstookt worden, voor de hulpmotoren en de thermische olieketel wordt enkel gasolie verstookt.

Dit type schip is door Barkmeijer Shipyards ontwikkeld in nauwe samenwerking met de familie Danser-Van Gent en kenmerkt zich doordat het een uitermate efficiënte rompvorm heeft die relatief een laag brandstofverbruik vraagt per tonmijl. Het schip heeft twee ruimen, het voorste ruim heeft een lengte van 31 meter, het achterste ruim meet 68 meter. Dit achterste ruim is mede door het toepassen van tussendekluiken/graanschotten uitermate geschikt voor lange projectladingen zoals windmolens, grote constructies voor de offshore industrie, kranen etc. wat tegemoet komt aan de actuele vraag in de markt waarin deze schepen varen.

De ruimen van het schip zijn “box shaped” en zijn voorzien enkel langs en dwarsscheeps geplaatste schotten. De tussendekluiken zijn tevens te gebruiken als graanschotten voor het vervoer van gecombineerde droge ladingsoorten.

Het schip is gebouwd volgens de geldende voorschriften onder Nederlandse vlag en van Bureau Veritas. Het schip heeft de volgende klassenotatie van Bureau Veritas: I HULL MACH general cargo ship Unrestricted navigation AUT-UMS MON-SHAFT ICE CLASS 1A Heavy Cargo [innerbottom 150 kN/m2]

De Marietje Nora is de vierde in de serie voor Wagenborg Shipping B.V. in combinatie met de familie Danser. Het eerste schip in deze serie, de Marietje Andrea, is in november 2009 opgeleverd. Het tweede schip, de Marietje Marsilla is in november 2010 opgeleverd. Het derde schip, de Marietje Deborah is in juli 2011 opgeleverd.

Back to top button