Motorcrossbaan Kloosterlaan farmsum uit voorzorg tijdelijk gesloten na vondst asbest

Farmsum – Onderzoek heeft aangetoond dat er asbest zit in de grond op de motorcrossbaan in Farmsum. Nader onderzoek moet aantonen of het aanwezige asbest mogelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Loco-burgemeester Jan Menninga: “De motorcrossvereniging die de crossbaan in gebruik heeft, heeft ons gemeld dat er een vermoeden was van asbest. Zij hebben op eigen initiatief onderzoek laten doen dat aantoonde dat er inderdaad sprake was van asbest. Daarop hebben wij de baan per direct tijdelijk gesloten. Dit na overleg met de vereniging. Als gemeente willen wij geen enkel risico nemen met de volksgezondheid.”

Maatregelen van kracht tot resultaten nader onderzoek
Het asbest dat gevonden is, is van een vaste vorm. Er zijn tot op dit moment geen losse asbestvezels gevonden. Asbest levert voornamelijk een risico wanneer elke dag veel vezels worden ingeademd. Om ook hier mogelijke gezondheidsrisico’s uit sluiten, wordt de crossbaan, indien nodig, besproeid.┬áHet clubgebouw van de motorcrossvereniging blijft toegankelijk. Net zoals het nabij gelegen clubhuis van de motorclub Black Sheep. De genomen maatregelen zijn in ieder geval van kracht totdat de resultaten van het nadere onderzoek naar de asbestverontreiniging bekend zijn. Naar verwachting is dit eind deze maand.

Informatie via website gemeente en GGD
De gemeente houdt de gebruikers van de motorcrossbaan en omwonenden onder andere op de hoogte via deze website en social media. Voor vragen over gezondheidsrisico’s en asbest verwijst de gemeente naar de website van GGD Groningen, ggd.groningen.nl/asbest.

Onderzoek naar oorzaak
Hoe de verontreiniging in de grond op de crossbaan terecht heeft kunnen komen, is voor de gemeente vooralsnog een vraagteken. Hier wordt diepgaand onderzoek naar gedaan.Back to top button