fbpx
dinsdag 26 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Monument voor omgekomen bemanning bommenwerper onthult bij de Noordkaap in Uithuizen

Uithuizen – Donderdagmiddag werd er op de Noordkaap bij Uithuizen een monument onthuld. Het was donderdag 20 augustus precies 75 jaar geleden dat het lichaam van piloot Bill Pryor(21) bij het noordelijkste puntje van Nederland, De Noordkaap in Uithuizen aan spoelde. Bill was, samen met vijf andere bemanningsleden van de Wellington R3202 uit Engeland, op een missie om Hamburg te bombarderen. Het vliegtuig stortte in augustus 1940 in zee en daarbij vond de zeskoppige bemanning de dood. De lichamen van de bemanningsleden werden langs de kust tot voorbij Delfzijl aangetroffen.

Monument op de dijk
De Royal Air Force heeft de gemeente Eemsmond een plaquette geschonken ter nagedachtenis aan deze jonge bemanning. Bij de dijk is een plaats gekozen als symbolisch middelpunt van de aanspoelplekken van de bemanning van Wellington R3202. Dit monument, met een informatiebord waarop het verhaal kort beschreven staat, werd ook op deze dag onthuld. Dit gebeurde in het bijzijn van familieleden uit Canada en Engeland, betrokken organisaties zoals de Royal Air Force en vertegenwoordigers van de Britse Ambassade uit Den Haag en een aantal mensen uit de omgeving.

Flyby F-16’s
Om precies half drie bracht de Nederlandse luchtmacht een eerbetoon aan de overleden bemanning, vier F-16 toestellen van de luchtmacht basis Leeuwarden vlogen in formatie langs de herdenking.

Onderzoek
Op 4 mei 2011 bezoekt schrijfster Marjo Stevelmans het graf van Bill Pryor in Uithuizen en is sindsdien gegrepen door deze piloot. Ze wil weten wat er precies is gebeurd en gaat op onderzoek uit. Het resultaat is een fascinerend verhaal over een jonge piloot die zijn leven gaf voor onze vrijheid. “Toen ik aan zijn graf stond, wist ik dat ik het verhaal van deze jonge piloot moest vertellen en ik realiseerde mij dat deze reis mij en mijn leven weleens ingrijpend zou kunnen veranderen”, aldus schrijfster Marjo Stevelmans.

Bemanning van de bommenwerper:
Pilot Officer Reginald Torrance Gerry, gezagvoerder

Pilot Officer Ronald William Pryor, tweede piloot

Pilot Officer Sidney John Scott Wilde, voorste boordschutter

Flight Sergeant Richard James Ruffell-Hazell DFM, navigator

Sergeant Jack Millen Croft, achterste boordschutter

Sergeant James Dempsey, radiotelegrafist

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,310VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer