Monument Stilstaan bij station Delfzijl onthuld door leerlingen van CBS de Zaaier

Delfzijl – In het stationsgebied van Delfzijl is het nieuwe koffermonument ‘Stilstaan’ geplaatst. Burgemeester Gerard Beukema onthulde het monument samen met een aantal leerlingen van CBS de Zaaier uit Delfzijl, deze basisschool heeft het monument geadopteerd. Het koffermonument is ontworpen door Elex Kappen, tevens waarnemend voorzitter van de Werkgroep 4 mei Delfzijl Centrum.

Ontwerper Elex Kappen: “ Na de expositie van het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ in de stationshal van Delfzijl in januari 2020, ontstond het idee om de stenen van  ‘Levenslicht’ een blijvende status te geven in de openbare ruimte. Daarnaast was de plaquette ter nagedachtenis aan de deportatie van de Joodse inwoners op 11 maart 1942 aan de zijgevel van het stationsgebouw in Delfzijl qua vormgeving en uitvoering aan vervanging toe. Het idee achter het monument ‘Stilstaan’ was om deze twee Joodse gedenkmonumenten te verenigen in een nieuw en blijvend monument.”

Ontwerp monument ‘Stilstaan’
Het monument bestaat uit twee eenvoudige, strak gestileerde koffers van verschillende groottes. Beide uitgevoerd in cortenstaal. De koffers staan als symbool voor het definitieve en gedwongen vertrek van de Joodse Delfzielsters. Koffers gevuld met een fractie aan persoonlijke privébezittingen die men nog kon meenemen op reis naar een weerzinwekkende en mensonterende eindbestemming.  De kleine koffer is gevuld met de stenen van het tijdelijke monument ‘Levenslicht’. Bepaalde contouren van de koffer zijn opengewerkt, waardoor de stenen duidelijk zichtbaar zijn. De grote koffer is aan één zijde voorzien van een opengewerkte nieuwe tekst die verwijst naar het gedwongen vertrek van de Joodse inwoners van de regio Delfzijl op woensdag 11 maart 1942. Aan de andere zijde zijn symbolisch de trouwringen aangebracht van het Joodse echtpaar Salomon Hoogstraal & Ester Kampion.  Het monument is ook een aanvulling op het monument ‘Licht der Zee’  dat voor de voormalige Synagoge aan de Singel in Delfzijl staat. Dit monument is eveneens ontworpen door Elex Kappen.

Verhaal in leven houden
Burgemeester Gerard Beukema: “Het is verschrikkelijk wat zich hier in maart 1942 heeft afgespeeld. Daarom is het ook zo belangrijk dat dit monument hier nu voor het station staat.  Het monument kan voor elke voorbijganger aanleiding zijn om het verhaal erachter te ontdekken of te vertellen. Dit monument is, samen met dat bij de voormalige synagoge, een oproep om de verschrikkingen van de Holocaust, de vernietiging van de Joodse gemeenschap in Europa, niet te vergeten.  

Tijdelijk Holocausmonument ‘Levenslicht’
In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Het tijdelijke Holocaustmonument ´Levenslicht´ in januari was de start van ´75 jaar vrijheid´ in onze gemeente. De gemeente zou samen met alle 4 en 5 mei werkgroepen verschillende activiteiten organiseren. Vanwege de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus kon het programma niet door gaan. De stenen hebben nu een blijvende plek gekregen.

Back to top button