11.1 C
Delfzijl
13 juni 2021 10:05

Monument onthuld voor zeven gesneuvelde Canadese soldaten op begraafplaats Loppersum

spot_img

Loppersum – Maandagmiddag 4 mei werd er op de algemene begraafplaats in Loppersum in klein comité een monument onthuld voor de zeven Canadese soldaten die daar tijdelijk begraven hebben gelegen.

Johan Schansker lid van de Historische Vereniging Loppersum heeft het initiatief genomen voor het monument. Hij is al jaren bezig met het verzamelen en documenteren van de gevechtshandelingen en troepenbewegingen van de geallieerden tijdens de bevrijding van Loppersum in 1945. ‘Deze zeven Canadezen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Eén van hen is omgekomen bij de gevechten om het dorp, de anderen in de buurt. Met dit monument willen we hun nagedachtenis eren,’ aldus Schansker.

Het monument bestaat uit een esdoornblad (maple leaf) in cortenstaal, met daar bovenop een roestvrijstalen plaat met het gestileerde esdoornblad uit de Canadese vlag. De namen van de zeven soldaten van het regiment Royal Winnipeg Rifles zijn erin gegraveerd. Schansker: ‘Op de website van de Historische Vereniging vertellen we, waar mogelijk, hun persoonlijke verhalen. Ik kom nog altijd nieuwe informatie tegen.’ Vertelt Johan.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,254VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
TuinTuin
DierDier
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
KlussenKlussen

Populaire berichten