Molen Ceres in Spijk na grondige restauratie weer in gebruik genomen

Spijk – Het Groninger Landschap heeft op zaterdag 13 juni, tijdens het Groninger Molenweekend, haar molen Ceres in Spijk officieel in werking gezet.

Marco Glastra, directeur Het Groninger Landschap heeft samen met Fleur Gräper, Gedeputeerde van de Provincie Groningen de vang gelicht. Met deze handeling zijn de restauratiewerkzaamheden afgerond en kan Ceres weer draaien.

Ceres is een koren- en pelmolen die in 1839 is gebouwd en is in eigendom van Het Groninger Landschap. Het graan werd hier gemalen en het gerst gepeld. Van 1839 tot 1981 is deze molen bedrijfsmatig in gebruik geweest. De molen draaide al enige jaren niet meer omdat de kap verzakt was. Tevens moest het zelfzwichtingssysteem worden hersteld en gangbaar worden gemaakt en de houten vloer op de begane grond moest worden vernieuwd.

De restauratiewerkzaamheden aan de molen zijn financieel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het restauratiebudget van de provincie Groningen, het J.W. Scholtenfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”249″]


Back to top button