20.8 C
Delfzijl
woensdag 17 juli 2019
Home 112-nieuws Plannen voor bijzondere publiek-private samenwerking

Plannen voor bijzondere publiek-private samenwerking

Delfzijl – Veiligheidsregio Groningen en het Chemie Park Delfzijl gaan een nauwere samenwerking tussen overheidsbrandweer en bedrijfsbrandweer verkennen. Dit hebben betrokken partijen afgesproken in een intentieverklaring die woensdagmiddag bij het Chemie Park is ondertekend. De partijen willen de handen ineen slaan om de veiligheid en brandweerzorg op het Chemie Park te versterken en mogelijk uit te breiden naar industriegebied Oosterhorn in Delfzijl. Daarmee ontstaat een bijzondere publiek-private samenwerking tussen overheids- en bedrijfsbrandweer.

Brandweerkazerne met 24/7 bezetting
Een mogelijke uitkomst is het realiseren van een gezamenlijke brandweerkazerne aan de rand van het Chemie Park met een 24/7 bezetting, afgestemd op de risico’s in het gebied. Naast de personele en materiële componenten van de brandweerkazerne proberen partijen gezamenlijk invulling te geven aan de juridische vorm van de samenwerking, waaronder besluitvorming, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Andere gespreksonderwerpen betreffen het verzorgingsgebied, participatie van andere belanghebbenden, paraatheid en operationele voorbereiding, financiën, middelen (materieel) en communicatie.

De inbreng en betrokkenheid van een professionele onderneming Falck Fire Services, die uitvoering geeft aan de bedrijfsbrandweerzorg voor de gezamenlijke bedrijven van het Chemie Park Delfzijl, en Veiligheidsregio Groningen, die sinds 1 januari 2014 de publieke brandweerzorg verzorgd, maakt de samenwerking bijzonder.

Programma veiligheid Oosterhorn
De ondertekening van deze intentieverklaring tussen bedrijfs- en overheidsbrandweer past in het meerjarenprogramma ‘Oosterhorn, samen werken, samen veilig’, waarin bedrijven, instanties en overheden streven naar het behoud en de verbetering van het huidige veiligheidsniveau. Het programma is een gezamenlijk initiatief van Chemie Park Delfzijl, Gemeente Delfzijl, Groningen Seaports, Provincie Groningen, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en Veiligheidsregio Groningen.

Advertenties

Advertenties