19.2 C
Delfzijl
13 juni 2021 13:36

Meteorenzwermen Leoniden en iota-Aurigiden op komst

spot_img

Nederland – De komende dagen is een tweetal meteorenzwermen te zien. Zowel de bekende Leoniden als de wat minder bekende iota-Aurigiden passeren onze planeet. De bijbehorende vallende sterren van de Leoniden zijn zeer snel, die van de iota-Aurigiden ‘vallen’ een stuk langzamer. Op het beste moment kunnen in totaal 24-35 vallende sterren per uur zichtbaar zijn.

De meteorenzwerm van de Leoniden bereikt op 17 november zijn maximum, maar ook de dagen ervoor en erna kun zijn meerdere vallende sterren per uur zien.

De meteoren van de Leoniden zijn zeer snel en vallen met een snelheid van 71 km per seconde. Dat komt overeen met 253.800 km/uur. Op het hoogtepunt, dinsdag 17 november in de vroege ochtend, zijn 24 tot 35 vallende sterren per uur te zien. Deels zijn deze afkomstig van de Leoniden, maar er zitten ook vallende sterren van andere meteorenzwermen tussen. De kijkrichting voor de Leoniden is naar het zuidoosten op een hoogte van ongeveer 51 graden. Om 5 uur in de vroege ochtend zijn bij heldere omstandigheden ongeveer 30 vallende sterren per uur te zien.

Ook eerder in de nacht zijn vallende sterren te zien, maar dan is de kijkrichting wat meer naar het oosten. In de dagen ervoor en erna zijn de vallende sterren van de Leoniden ook zichtbaar. De kijkrichting is steeds het zuidoosten en de beste kans is aan het eind van de nacht tussen 4:00 en 6:00 uur.

Lees ook: kijktips voor het zien van vallende sterren.

Iota-Aurigiden ook deze periode zichtbaar
Maandag 16 november bereikt de meteorenzwerm iota-Aurigiden zijn maximum in onze streken. Ook deze meteoren kun je voor en na het maximum al te zien, zo’n negen dagen! Tijdens de pieknacht zijn 22-33 vallende sterren per uur te zien en ongeveer 7 daarvan komen van de iota-Aurigiden. De dagen voor en na het maximum is het aantal vallende sterren telkens zo’n 10 procent minder.

De snelheid van deze meteorenzwerm is vrij gemiddeld, maar duidelijk minder snel dan de Leoniden. De iota-Aurigiden vallen met een snelheid van 34 km per seconde en dat komt overeen met 122.760 km/uur. De kijkrichting voor de iota-Aurigiden is naar het westen op een hoogte van ongeveer 51 graden. Dat is dus de tegenovergestelde richting waarin de Leoniden te zien zijn. De beste tijd is ook aan het eind van de nacht tussen 4:00 en 6:00 uur.

Of de vallende sterren komende tijd goed te zien zijn is nog even afwachten. De verwachting is namelijk dat ons land regelmatig met wolkenvelden te maken heeft, maar er zijn ook opklaringen. Met name rond de pieknachten lijkt het weer op dit moment gunstig.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,255VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
AutoAuto
DierDier
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten