Medewerkers sw-bedrijf Ability samen met FNV in actie voor werkzekerheid en loon

Uithuizen – Vanmiddag (woensdag 1 juli) overhandigen medewerkers van sociale werkvoorziening Ability uit Uithuizen, samen met FNV Overheid, handtekeningen aan de verantwoordelijke wethouders van de gemeenten De Marne, Eemsmond, Winsum en Bedum. Met deze handtekeningen eisen de medewerkers een nieuwe cao met afspraken over werkzekerheid en loon. Marike Langebeek, FNV-bestuurder sociale werkvoorziening (sw), zegt over de actie: ‘We roepen de wethouders op om hun eigen onderhandelaars van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te bewegen een goed cao-voorstel te doen en daarmee op te komen voor de werknemers van Ability.’

Al ruim anderhalf jaar geen cao
Eind 2013 liep de cao voor de sociale werkvoorziening af en na ruim 1,5 jaar is er nog steeds geen nieuwe. De VNG zegt dat ze hiervoor te weinig geld heeft, terwijl er wel een nieuwe cao Gemeenten is afgesloten. Door de bezuinigingen op de sw staat de werkgelegenheid onder druk. Delen van sw-bedrijven worden afgestoten en van sommige bedrijven staat de toekomst op het spel. Daarom moeten er in de nieuwe cao harde afspraken gemaakt worden over werkzekerheid.

Actie voeren loont
Na de grote actie bij het VNG-congres in Apeldoorn op 3 juni heeft de VNG aangegeven weer met FNV Overheid aan de cao-tafel te willen aanschuiven. De VNG heeft toegezegd dat hun voorwaarde van ‘nooit meer loonsverhoging’ van tafel is. Aanstaande maandag, 6 juli, zitten de partijen weer met elkaar aan tafel.

Back to top button