Maurice Smit uit Delfzijl wint voor de 2e keer op rij de Lopster Torenloop

Loppersum – Net als de voorgaande editie van 2016, heeft Maurice Smit uit Delfzijl ook de Lopster Torenloop van 2017 op zijn naam geschreven.

Afgelopen zaterdag werd door een kleine 250 sportievelingen aan de 12e editie van deze loop om de “Lopster Toren” deelgenomen.

Na een druilerig begin van de dag, werd er om vier uur op een zonovergoten marktplein het eerste startschot gegeven voor de kidsrun. 40 jeugdige lopers, uit de groepen 1 t/m 8, begonnen met veel enthousiasme en inzet aan hun Lopster Torenloop met allemaal het doel om de felbegeerde medaille te bemachtigen.

Tussen de jeugdloop en de recreatieve en wedstrijdloop vond de zgn. NulpuntNul estafette plaats. Een vijftal teams van Albert Heijn, De Wereldwinkel, Jeugdsoos Flits, Aristo Promotions en Café De Lopster Kroon gingen al rennend met een, alcoholvrij drankje gevulde, bierpul om de Lopster toren. De bedoeling was om zo snel mogelijk, en met een nog zoveel mogelijk gevulde bierpul, het overgebleven drankje te serveren aan het teamlid wat op het terras op het marktplein had plaats genomen.

Het was een hilarische en felle strijd, welke als uiteindelijke winnaars het team van De Lopster Kroon opleverde. Zij mochten, na een nauwkeurige meting van het overgebleven drankje, de felbegeerde wisselbokaal in ontvangst nemen.

Klokslag vijf uur werd door een kleine 150 recreatieve en wedstrijdlopers aan de 5 en 10 km loop begonnen. Doordat het parcours vorig jaar iets korter was dan gedacht, had MFAC Loppersum doen besluiten om de route dit jaar iets aan te passen zodat er nu wel daadwerkelijk 5 en 10 km werd afgelegd.

Deze aanpassing deerde de winnaar van vorig jaar niet, en wederom was het Maurice Smit uit Delfzijl, die na ongeveer 18 minuten als eerste de start en finishlijn op het Marktplein in Loppersum passeerde om aan zijn 2e ronde van 5 km te beginnen.

Smit had in deze 2e ronde weinig tegenstand te duchten van de andere lopers, en kwam dan uiteindelijk ook met een mooie tijd van 35 minuten en 10 seconden als winnaar van de 10 km wedstrijdloop over de finish.

Hij kon dan ook terug kijken op een zeer geslaagde loop en mocht zich uiteindelijk weer als winnaar van de Lopster Torenloop laten kronen.

Op de 2e plaats eindigde Tom Schipper (44.13) uit Groningen voor Lopster Erwin Swaagman (53.04), die een mooie 3e plaats mocht noteren.

Bij de dames werd deze editie van de Torenloop gewonnen door Marjan Oostinga uit Eelde. Zij legde het parcours af in een tijd van 40 min. en 21 seconden, bijna een evenaring van haar persoonlijk record. Het zilver was voor de uit Assen afkomstige Liane de Wit (46.51) en het brons was voor Elise Kool (47.32) uit Loppersum.

Na afloop van het evenement ontving de organiserende MFAC Loppersum de complimenten en de waardering van de deelnemers en het publiek over het organiseren van de Lopster Torenloop.

Mede door het groeiende aantal deelnemers t.o.v. het vorig jaar kan MFAC Loppersum dan ook terugkijken op een zeer geslaagde dag en men zal er ook weer alles aan doen om in 2018 de Lopster Torenloop weer op de hardloopkalender in Noord-Groningen te zetten.