Man uit Delfzijl veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf na schietpartij

Den BoschDe rechtbank in Den Bosch heeft hoge celstraffen opgelegd aan drie betrokken van een schietpartij op 15 januari 2014 in Lithoijen. De schietpartij vond plaats op de John F. Kennedybaan in Lithoijen bij Oss. Tijdens een achtervolging werd er vanuit een Volkswagen, met daarin de 37-jarige man uit Gendt en de 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, verschillende keren geschoten op een BMW. In die auto zaten vier personen waaronder de een 44-jarige man uit Delfzijl.

De rechter heeft twee inzittenden van de Volkswagen de 37-jarige man uit Gendt en de 52-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeelt tot een celstraf zeven jaar.  Het is niet duidelijk wie de Volkswagen bestuurde en wie er schoot. Omdat de mannen bewust samenwerkten, vindt de rechtbank ze even strafbaar. Er was een grote kans dat de schutter één of meer inzittenden van de BMW dodelijk of omstanders zou raken, dus acht de rechtbank poging tot meervoudige doodslag bewezen.

Schoten van uit de BMW
De 44-jarige Delfzijlster kreeg een celstraf van 3,5 jaar opgelegd omdat op zijn handen kruitsporen werden aangetroffen. De rechter  acht hem daarom  schuldig aan poging tot doodslag. Een 53-jarige Rotterdammer die ook in de BMW zat is vrijgesproken. De rechtbank oordeelt dat er niet genoeg bewijs is dat de 53-jarige man ook een aandeel in heeft gehad in de schietpartij.

Hogere straffen
De rechtbank heeft hogere straffen opgelegd dan het Openbaar Ministerie eiste. De rechter vond de strafeis tegen de 37-jarige en 52-jarige man onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten. De rechtbank betrok daarbij dat de daders gebruik maakten van zware vuurwapens en op een openbare weg schoten terwijl mensen onderweg waren naar hun werk of school.

 Back to top button