maandag 2 augustus 2021
19.9 C
Delfzijl

Makkelijker een eigen huis bouwen

spot_img

Den Haag – Het wordt voor particulieren eenvoudiger om een huis op een vrije kavel te realiseren of een oud gebouw te transformeren naar een eigen woning. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) geeft eigenbouwers meer vrijheid bij het ontwerpen van de woning en om de hoogte van de plafonds of de omvang van badkamer of toilet te bepalen. Dit staat in het gewijzigde bouwbesluit dat per 1 juli van kracht is. De wijzigingen worden vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.

De eisen voor nieuwe studentenhuisvesting en zorghuisvesting worden ook vereenvoudigd. Zo vervalt de verplichting dat er een balkon of tuin aanwezig moet zijn. Een afsluitbare berging moet geschikt zijn voor fietsen en/of scootmobielen. Voor een studentenwoning wordt de minimale oppervlakte teruggebracht van 18 naar 15 m2. Hierdoor wordt het makkelijker voor investeerders om nieuwe huisvesting voor studenten en ouderen te realiseren.

In samenspraak met organisaties van gehandicapten zijn verder de voorschriften voor de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie (zoals een voetbalstadion, bioscoop of theater) aangescherpt. De hoofdingang hoort altijd rolstoeltoegankelijk te zijn. Voor de ruimte binnen in zo’n gebouw moet voortaan 80% toegankelijk zijn, voor winkels wordt dat 60%. Waar deze eisen technisch niet mogelijk zijn blijft de huidige eis van 40% gelden.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,268VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
WonenWonen
DierDier

Populaire berichten

Boerenmarkt in Baamsum trekt veel belangstelling

Baamsum - Zaterdag werd er in een grote boerenschuur in Baamsum (tussen Woldendorp en Termunten) een streekproductenmarkt gehouden. Het was aanvankelijk de bedoeling dat...