fbpx
12.1 C
Delfzijl
24 oktober 2020 04:55

Luchtkwaliteit komende dagen zeer slecht

Nederland – Dit weekend staat er weinig wind en daardoor is de luchtkwaliteit zeer slecht. Weeronline raadt het stoken van hout dan ook af. Omdat er weinig wind staat, blijft de rook namelijk hangen. Ook tijdens de jaarwisseling is het kalm weer en beloven de omstandigheden voor longpatiënten bijzonder zwaar te worden.

Door het rustig weer is hopen vieze stoffen zich op in de onderste honderden meters van de atmosfeer. Omdat het voorlopig nauwelijks waait en er ook geen regen valt wordt de lucht niet gereinigd. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit met de dag slechter wordt.

Ook de windrichting is ongunstig. Het waait uit het zuiden tot oosten en daarmee wordt vieze lucht van onze buurlanden naar Nederland geblazen. Bij een zuidelijke wind komt de smerige lucht uit de stedelijke gebieden van België en Noord-Frankrijk naar ons toe. Wanneer de windrichting oostelijk of zuidoostelijk is krijgen we te maken met lucht uit het Roergebied.

Gebruik van houtkachels onverstandig
Met name houtkachels hebben veel invloed op de hoeveelheid fijnstof die in de lucht terecht komt. Stoken is komende dagen dan ook zeer onverstandig. Omdat het ook nog eens lokaal mistig of nevelig kan zijn ontstaat er een vieze smoglaag. Vooral in het binnenland worden de omstandigheden slecht. In het noordelijk kustgebied en op de Wadden waait het harder en is de lucht schoner. Ook tijdens de jaarwisseling kan het erg mistig worden en is de luchtkwaliteit uitermate slecht.

Volg ons op

10,412FansLike
1,424VolgersVolg
5,222VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten

Illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen bij minderjarige jongen

Appingedam - Handhavers hebben donderdagmiddag bij een minderjarige jongen in Appingedam een hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen. De politie werd erbij gehaald...