Lokaal Belang Eemsdelta hecht grote waarde aan Varend Erfgoed

Farmsum – Het schip de Naarden is een voormalige (houten) mijnenveger van de Koninklijke Marine en is geregistreerd als Varend Erfgoed. Het schip werd oorspronkelijk met hulp en subsidie in natura van de Koninklijke Marine onderhouden maar sinds 2000 wordt deze ondersteuning niet meer verleend. De Naarden behoort tot de twee laatste van dit type mijnenveger die Nederland rijk is. Het wordt beschouwd als een ‘Delfzielster Pronkjewail’ en heeft een prominente plek in de Farmsumerhaven.

Momenteel doet dit schip dienst als een opleidingsschip van het Zeekadetkorps Delfzijl. Het is tevens het clubhuis van deze vereniging. Elke zaterdag komen de leden aan boord voor diverse activiteiten. Denk hierbij aan lessen in verscheidene nautische en technische zaken, maar ook aan onderhoudswerkzaamheden. Zo leert de jeugd spelenderwijs over het leven op een schip. Normaal gesproken wordt er zo’n 6 keer per jaar mee gevaren, waarbij de jeugdleden zelf varen. Uiteraard onder supervisie van de volwassen officieren. Op dit moment is dat niet mogelijk omdat er flink onderhoud aan het schip gepleegd moet worden.

Lokaal Belang Eemsdelta heeft afgelopen weekend in klein comité een werkbezoek gebracht aan het Zeekadetkorps Delfzijl. Jan Menninga, de running-mate van Lokaal Belang Eemsdelta: “Bij een maritieme stad als Delfzijl hoort een schip. Dat het een opleidingsschip is voor de jeugd is des te mooier, want zij hebben de toekomst. Ze dragen bovendien hun steentje bij aan belangrijke momenten in onze gemeente, zoals de kranslegging op 4 mei en Pinksteren. Als gemeente moet je dan ook willen meewerken aan de voortzetting van dit korps en dit Varend Erfgoed.”

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad van Delfzijl een krediet van € 30.000,- beschikbaar gesteld voor onderhoud aan het schip. Het heeft echter nog wat voeten in de aarde om het schip weer aan het varen te krijgen. Het streven is om met Pinksteren 2021 weer te kunnen varen.

De Commandant van het korps, Monica Spelde, heeft samen met de bestuursleden van het korps uitgelegd wat er allemaal nog moet gebeuren en wat ze in de tussentijd wél kunnen doen. Ondanks dat ze nu niet kunnen varen en rekening moeten houden met de coronamaatregelen, zijn ze inventief genoeg om de jeugd bezig te houden.

Annalies Usmany-Dallinga, lijsttrekker van Lokaal Belang Eemsdelta, was ook aanwezig bij het werkbezoek. Zij was zeer enthousiast over de maatschappelijke bijdrage die het Zeekadetkorps Delfzijl levert. “Fantastisch om te zien hoe deze vereniging opereert en bijdraagt aan het maritieme karakter van de huidige gemeente Delfzijl. Dit mag niet verloren gaan en moet gekoesterd worden. Zoals Appingedam de cultuurhistorische stadsgeschiedenis in stand houdt en Loppersum het plattelandsleven, moet Delfzijl het maritieme karakter niet los laten.”

Jan Menninga en Annalies Usmany-Dallinga werder vergezeld door de Delfzijlster raadsleden Nick Boersma en Martijn Meijer.

Back to top button