Lezing wetenschapsjournalist Govert Schilling in Centrum Kabzeël

Appingedam – Govert Schilling zal in zijn lezing van 3 oktober 2018 ingaan op de techniek van het ontdekken van exoplaneten die honderden lichtjaren ver weg staan en de astronomische zoektocht naar buitenaards leven.

Exoplaneten zijn planeten die draaien om andere sterren dan de Zon. De eerste, die in 1991 aan het observatorium van Arecibo (Puerto Rico) ontdekt werd, draaide echter  om een pulsar en had een massa die vergelijkbaar was met die van de aarde. Enkele jaren later in 1995 ontdekte een Zwitserse astronoom in het sterrenbeeld Pegasus een exoplaneet die om een normale ster draaide. Hierna volgden in snel tempo nieuwe ontdekkingen van exoplaneten. De zoektocht naar exoplaneten was gestart. De teller stond medio 2018 op ruim 3800 waargenomen exoplaneten. Daar zitten ook planeten tussen die als twee druppels water op de aarde lijken. De vraag die zich daarbij oproept is of die planeten bewoonbaar zijn en of enkele daarvan ook daadwerkelijk bewoond zijn.

Als sterrenkundejournalist schrijft hij onder andere voor de Volkskrant, Intermediair en New Scientist en publiceert hij boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waaronder “De Kosmos in een notendop”, “Wat was er voor de oerknal?”  en “Deining in de ruimtetijd” (2017).

In 2002 ontving hij de Eureka!-oeuvreprijs voor zijn werk op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap. Ook is hij regelmatig te gast in radio- en tv-programma’s om uitleg te geven over recente ontwikkelingen in de astronomie.

De lezing “Exoplaneten en de speurtocht naar buitenaards leven” start 3 oktober 2018 om 19:45 uur in de grote zaal van het multifunctioneel ontmoetingscentrum  Kabzeël, Dijkstraat 77 in Appingedam.

Back to top button