Leerlingen OBS Abt Emo en de Zandplaat openen Google datacenter in de Eemshaven

Eemshaven – Minister Henk Kamp, internetondernemer Ben Woldring en kinderen van de Abt Emo school in Westeremden en de OBS de Zandplaat in ‘t Zandt hebben vandaag officieel het nieuwe datacenter van Google in Eemshaven geopend. Deze nieuwe aanvulling op het wereldwijde netwerk van energie-efficiënte datacenters van Google werd geopend na een bouwfase van twee jaar en een totale investering van €600 miljoen. Het datacenter behuist computers waarop de cloud computing-diensten van Google worden gehost en werkt volledig op duurzame energie, aangeleverd door een windpark in het nabijgelegen Delfzijl. Google zal daarnaast groene stroom afnemen van Windpark Krammer in Zeeland, een initiatief van een coöperatie van 4.000 particulieren.

Google heeft €600 miljoen geïnvesteerd in het datacenter in Eemshaven. Het is het vierde datacenter van Google in Europa. Joe Kava, vice president Google en verantwoordelijk voor de Google datacenters: “De uiterst geavanceerde faciliteit die we vandaag openen maakt gebruik van de meest recente Google-technologie. Ik kan met trots melden dat dit datacenter vanaf dag één op duurzame energie draait. Dit past in ons streven om volledig duurzaam en CO2-neutraal te zijn.” De bouw van het datacenter nam twee jaar in beslag. Tijdens deze fase werkten er dagelijks gemiddeld 1.500 personen op locatie. Nu het datacenter operationeel is, zal het werk bieden aan 200 mensen in diverse functies, van computertechnici tot bouwkundigen en elektrotechnici en van cateringmedewerkers tot beveiligingspersoneel.

Henk Kamp, Minister van Economische Zaken: “De komst van dit Google datacenter naar Nederland verbetert onze ICT-infrastructuur die al van wereldklasse is. Dat Google voor Eemshaven kiest toont bovendien aan dat deze regio internationale ICT- en internetbedrijven veel te bieden heeft, zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen. En Google heeft de regio ook veel te bieden: werkgelegenheid, een coderingsprogramma voor de jeugd en door de bouw van dit datacenter wordt de regio nog aantrekkelijker voor andere internationale ICT- en internetbedrijven.”

Deel van de lokale gemeenschap

In de keuze van Google om zijn eigen datacenter in de Eemshaven te bouwen speelde de kwaliteit van de lokale infrastructuur een belangrijke rol: de beschikbaarheid van een groot stuk land, een elektriciteitsnetwerk met een hoge capaciteit, de beschikbaarheid van water voor de koeling en uiterst snelle glasvezelverbindingen. Een ander voordeel was dat Eemshaven op een centrale locatie in Europa is gelegen en het nabij uitstekende universiteiten en hogescholen ligt.

Google is betrokken bij de regio met initiatieven zoals programmeerles aan scholieren in samenwerking met de Hanze Hogeschool, diverse natuurprojecten en De Digitale Werkplaats, waarmee Google studenten en ondernemers de mogelijkheid biedt om hun digitale vaardigheden te verbeteren. Kava: “Met de opening van het datacenter van vandaag vestigt Google zich in Groningen, trekt het lokaal talent aan en laten we zien dat we hier voor de lange termijn aanwezig zijn en ernaar uitzien om deel uit te maken van de lokale gemeenschap.”

Duurzame energie

De datacenters van Google behoren tot de meest efficiënte ter wereld. Momenteel putten ze 3,5 keer meer rekenkracht uit dezelfde hoeveelheid energie als 5 jaar geleden. De datacenters maken bovendien veel efficiënter gebruik van rekenbronnen dan traditionele serverparken: uit een onafhankelijke analyse blijkt dat de gemiddelde organisatie meer dan 80% aan energie zou besparen door over te stappen naar de cloud. Het datacenter in Eemshaven zal het eerste datacenter van Google ter wereld zijn dat vanaf de start volledig op duurzame energie draait. Google ging in 2010 van start met de grootschalige inkoop van groene stroom en heeft reeds voor de levering van 2,6 GW getekend. Daarmee is het bedrijf ’s werelds grootste zakelijke inkoper van hernieuwbare energie.

Google maakte vandaag ook bekend dat in het in 2017 zijn doelstelling zal behalen om zijn wereldwijde activiteiten volledig op duurzame energie te laten draaien, met inbegrip van zijn datacentra en kantoren.

google_eemshaven_drone_16

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”911″]


Back to top button