fbpx
dinsdag 26 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Kunstwerk Souvernirs d’Haïti bij voormalige zeevaartschool Abel Tasman verdwijnt

Delfzijl – Welke Delfzijlster kent het kunstwerk Souvernirs d’Haïti niet? Dit kunstwerk staat beter bekend als de ansichtkaart van Delfzijl en staat sinds 1984 langs de Hogelandsterweg/Zwet op het terrein van de voormalige Zeevaartschool Abel Tasman. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Nico Parlevliet lijkt te verdwijnen uit het straatbeeld van Delfzijl en zal waarschijnlijk worden gesloopt.

Op dit moment word het terrein aan het Zwet gereed gemaakt voor de bouw van een tijdelijk asielzoekerscentrum, volgens wethouder Hans Ronde verkeerd het kunstwerk in slechte staat zou opknappen en verplaatsen hoge kosten met zich mee brengen. De gemeente heeft de kunstenaar benaderd met de vraag of deze het beeld terug wil hebben maar deze heeft laten weten geen belang te hebben bij het beeld.

Op de voorkant van het kunstwerk is een exotisch plaatje te zien en er staat in grote zwierige letters ‘ Souvenirs d’Haïti’. Op de keerzijde zijn de twee postzegels gestempeld ‘Port au Prince, Haïti, 31-10-’83’. De geschreven tekst luidt ‘Aan mijn moeder geschreven, mevrouw Balkema-Blaauw, Kustweg 580, Delfzijl, Hollande/Europe, H. Gr. Kees’. Het kunstwerk is tot stand gekomen dankzij de eenprocentsregeling: bij oplevering van het nieuwe schoolgebouw kon één procent van de bouwsom aan kunst worden besteed.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,310VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer