Kunstenaar Peter Schudde in de Bierumer School

Bierum – Is het techniek? Komt materiaal tot leven? Is het natuur? Of zijn het archeologische vondsten van een andere planeet? Laat je vanaf 8 december verrassen in de Bierumer School, een centrum waar kunstenaars de ruimte krijgen.

Als geen ander weet de Tjuchemse kunstenaar Peter Schudde ons te confronteren met de betekenis en de gevolgen van wetenschap en technologie voor ons leven en onze leefomgeving. Telkens weer verrassend. De geboren Winschoter (1973) is zijn leven lang al op zoek naar manieren om zijn gedachten vorm te geven. Daardoor ontstaan veelzijdige kunstwerken die steeds weer nieuwe fasen uit zijn bestaan en denken tot leven wekken. Als doorlopend zelf-lerend kunstenaar wordt hij daarmee gevraagd en geprezen in steden als Den Haag, Berlijn, Rome, Zaanstad  en New York. Vanuit de underground  en zijn ontdekkingstochten door eigen leven en uitingen – zoals voedselproductie, fotografie en beeldhouwwerken, richtte Schudde zich met anderen op experimenten met voorstellingen en film in grote leegstaande gebouwen.

Vanaf 2007 raakte hij in de greep van de printed circuits – printplaten – die meer en meer onze levens en onze grondstoffen- en afvalstromen lijken te beheersen. Hij maakt er inmiddels veelzijdige printplaatinstallaties mee. Naar zijn idee zijn die kunstwerken te benoemen als “lichtgevende objecten van metaal en printplaten, met een metafysisch karakter; het lijken wel archeologische voorwerpen uit onbekende werelden van een ver verleden of een nabije toekomst.” En het lijkt voor de kijker wel of ze tot leven komen. Een fascinerend schouwspel vormen zijn installaties zeker.

Niet voor niets koos Schudde tot zijn levensmotto een uitspraak van de Amerikaanse biochemicus en SF-auteur Isaac Asimov: “Het meest bedroevende aspect van ons leven is dat de wetenschap sneller kennis vergaart dan de samenleving wijsheid. “

In Bierum schetst Peter Schudde een (toekomstige?) wereld waarin zelfs planten en dieren van een stekker afhankelijk zijn. Vanaf 8 december ieder weekend te bewonderen van 14 – 17 uur. De vernissage is op 8 december om 17.00 met een gesprek met de kunstenaar door Katja van der Kamp.

De tentoonstelling loopt tot en met 10 februari 2019

Back to top button