Kunnen soundbars voor de ultieme surround sound zorgen?

Nederland – Nu een bioscoopbezoek vanwege de huidige wereldwijde pandemie, nog niet overal aan de orde lijkt, kan de aanschaf van een home cinema set of toevoeging van een soundbar alsnog toegang verlenen tot deze wondere wereld. Maar wat als je echt voor de ultieme surround sound wilt gaan? Is een soundbar dan voldoende of dien je het systeem alsnog verder uit te breiden? Wij zoeken het graag voor jou uit!

De komst van de soundbar
We leven in een maatschappij waarin de evolutie van de technologie steeds grotere proporties lijkt aan te nemen. Dat betekent in de meeste gevallen verbetering en vooruitgang alhoewel we enkele akkefietjes ook niet helemaal onder stoelen of banken kunnen schuiven. Zo is de komst van de soundbar gebaseerd op de minder goede geluidsprestaties van de vele plasma televisietoestellen. Hun dergelijke platte design zorgde dan wel voor een verbluffend design en unieke beeldkwaliteit, het geluid liet vaak te wensen over.

En daarom heeft men de zogenaamde soundbars op de markt gebracht. Het zijn vaak langwerpige compacte apparaten die je zonder problemen op de plasma tv kunt aansluiten en die, met behulp van een ingebouwde versterker, de geluidskwaliteit van het televisietoestel aanzienlijk verbeteren. Op die manier krijg je alsnog het unieke en beklijvende bioscoopgevoel wanneer je naar je favoriete film of serie kijkt.

Esthetische en technische aspect van de soundbar
Esthetisch gezien zullen de meeste soundbars gekenmerkt worden door een compact en langwerpig ontwerp dat makkelijk voor of onder het plasma televisietoestel kan worden gemonteerd. En in het geval de soundbar gecombineerd wordt met een subwoofer kun je deze laatste vaak draadloos aansluiten. Op die manier hoef je geen hinder te ondervinden van vervelende kabels en verlengsnoeren die door de woonkamer “lopen”.

Echter is het esthetische aspect veeleer van ondergeschikt belang in vergelijking met het technische aspect, of de binnenkant, van de soundbar. Zo is de ingebouwde speaker uiteindelijk het belangrijkste aangezien deze voor een optimale geluidskwaliteit van je televisietoestel dient te zorgen.

Geen surround sound
Indien het mogelijk is om de geluidskwaliteit van je plasma tv te verbeteren, stelt zich ook meteen de vraag in hoeverre je kunt genieten van een surround sound. Echter moeten we je hier jammer genoeg gedeeltelijk teleurstellen aangezien een compacte “stand-alone” soundbar niet in staat is om een driedimensionale geluidservaring aan te bieden. Kies je voor een soundbar met extra speaker, waarbij je een speaker voorin en achterin de kamer kunt plaatsen, dan kom je enigszins in de buurt van een surround sound ervaring.

Wat moet je doen om toch te genieten van een surround sound?
Ondanks de vele pluspunten, toont het compacte langwerpige formaat van de soundbar ook enkele beperkingen aan. Zo zul je nooit echt ten volle kunnen genieten van de bekende techniek waarbij geluid driedimensionaal wordt weergegeven. Om alsnog die unieke surround sound en bijbehorende bioscoopervaring te evenaren, dien je veeleer op zoek te gaan naar een compleet uitgerust home cinema-systeem.

Zo beschikt een home cinema-systeem over een groter aantal fysieke luidsprekers die je om het even waar in de woonkamer kunt verspreiden. Zo kun je bepaalde speakers in de buurt van het plasma televisietoestel behouden terwijl andere luidsprekers achterin de ruimte of ter hoogte van de zijkanten worden geïnstalleerd.

Algemeen kunnen we dan ook besluiten dat de gemiddelde “stand-alone” soundbar voornamelijk bedoeld is voor deze gebruikers die gericht zijn op het verbeteren van de geluidskwaliteit van hun plasma televisietoestel. Wil je echter de ultieme bioscoopervaring kunnen nabootsen dan heb je jammer genoeg nood aan een hele resem speakers die over de volledige ruimte moeten worden geïnstalleerd. En dat kent jammer genoeg ook zijn prijskaartje.

Back to top button