zaterdag 25 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Kosten uitvaart verschillen enorm per provincie en gemeenten

spot_img

Regio – Als een dierbare is overleden, dan moet vrijwel meteen een keuze gemaakt worden: komt er een crematie of een begrafenis. In ons land kiezen vier van de tien tegenwoordig nog voor een begrafenis, de rest geeft de voorkeur aan een crematie. Reden is onder meer dat de kosten van een begrafenis op een hoger peil liggen dan voor een crematie. Wist je dat er tussen de verschillende provincies en gemeenten heel veel verschil zit in de kosten die aan de consument doorberekend worden?

Grafkosten verschillen per provincie en gemeente
Dat een begrafenis duurder is, is voor een deel gelegen in de grafkosten die voldaan moeten worden. Die grafkosten verschillen heel sterk per gemeente en provincie. Onderzoek wees uit dat de begraafplaatsen in Groningen en Zuid-Holland behoorlijk duurder zijn en dat die in Limburg en Overijssel het goedkoopst zijn. En de verschillen zijn enorm groot; van zo maar 7000 euro tot een dikke zevenhonderd euro. Het lijkt wel een soort van melkkoe.

Tien jaar langer grafrechten
In Limburg betaal je gemiddeld genomen weer het minst voor een eigen graf, in Noord-Holland daarentegen moet je echt de portemonnee trekken. Zelfs per gemeente bestaan er grote verschillen. Heel groot zelfs. Zo bleek het verschil tussen een graf met grafrechten voor een persoon voor 20 jaar in Friesland bijna zevenduizend euro met iemand uit Noord-Holland. Toegegeven, dan gelden in Noord-Holland wel tien jaar langer grafrechten.

Grondprijs per gemeente
Dat verschil wordt veroorzaakt door onder meer de grondprijs per gemeente en de mate van onderhoud dat een graf vergt. Ook de eventuele stagnatie in de verkoop van graven speelt een rol. En van stagnatie zal meer en meer het geval zijn, want steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Verder is gebleken dat kerkelijke begraafplaatsen goedkoper zijn, omdat die vaak een beroep kunnen doen op vrijwilligers die de begraafplaats onderhouden. Wat betreft begraven zal de natuurbegraafplaats gaan groeien; dan is er na het ter aarde bestellen geen onderhoud meer nodig. Het graf gaat op in de natuur. Ook de algemene kosten voor een natuurbegraafplaats liggen op een lager niveau dan de reguliere begrafenis.  Op de websites van de verschillende uitvaartverzorgers en aanbieders van een uitvaartverzekering is een overzicht te vinden van de kosten per provincie en per gemeente. Check ze, zodat je weet waar je wat betreft de kosten aan toe bent bij een uitvaartverzekering afsluiten.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,286VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
AutoAuto
WonenWonen
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten