Kledingbank Maxima Delfzijl in de startblokken

DelfzijlIn juni 2014 werd de Stichting Kledingbank Maxima Delfzijl opgericht. Het is de bedoeling dat, in navolging van andere Maxima vestigingen, inwoners van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum met een laag inkomen, (tot 110% van de bijstandsnorm) twee keer per jaar gratis kledingstukken en een paar schoenen kunnen halen tot een totaal van tien stuks (zolang de voorraad strekt). De kledingbank zal een lente/zomer -en een herfst/wintercollectie gaan voeren. Het concept, oorspronkelijk ontwikkeld door Henk Slagter, wordt gedragen door de inspanningen van een groot aantal vrijwilligers. In de vestiging van Maxima in Sappemeer werken momenteel 40 vrijwilligers. De contactpersoon van de vrijwilligers, Anja Brink, verwacht dat er in de vestiging Delfzijl uiteindelijk een even groot aantal vrijwilligers aan de slag zal gaan. Zij legt uit dat de Stichting Maxima er naar streeft voor de minima een omgeving te scheppen die er uit ziet als een normale kledingzaak. De kleding hangt netjes gerangschikt in de categorieën dames, heren, jongens en meisjeskleding. De kleding is fris, schoon en heel. In iedere winkel zijn er paskamers waar de kleding gepast kan worden. Ongeveer de helft van de kleding is nieuw. De stichting heeft contacten met ongeveer 15 kledingzaken en ontvangt daarvan met regelmaat restpartijen. Ook kan het voorkomen dat er uit faillissementen kleding naar de kledingbank Maxima gaat.

De stichting staat te popelen om te beginnen in de gemeente Delfzijl; de kleding en de kledingrekken staan klaar voor transport in de vestiging in Sappemeer, de vrijwilligers hebben zich al gemeld en de vorming van het bestuur is bijna rond. De huisvesting vormt echter nog een probleem. Nadat de gemeente een, in eerste instantie aangeboden pand had teruggetrokken, is er nu een nieuwe locatie aangeboden, een voormalig schoolgebouw aan de Borgshof in Farmsum. Kort geleden is er een overleg geweest met de omwonenden waarbij bleek dat de kledingbank in principe welkom is in de straat.
Nu is echter gebleken dat het gebouw een inspectie moet ondergaan in verband met mogelijke aardbevingsschade. Daardoor zal de geplande opening van 1 april jl. moeten worden uitgesteld naar het najaar. In plaats van de lente/zomer collectie zal dan waarschijnlijk de herfst/winter collectie gepresenteerd worden. Brink: ”We zijn blij met de toezegging van de subsidie van gedeputeerde staten en met onze nieuwe vestigingsplaats in Delfzijl. Het is alleen jammer dat we nog niet kunnen starten. In onze vestiging in Sappemeer bedienen we per half jaar zo’n duizend klanten. Daarmee heeft deze kledingbank bewezen dat het een belangrijke schakel vormt in de keten van de armoede bestrijding”.

De kledingbank vormt, volgens haar, ook geen bedreiging voor bestaande kledingzaken omdat alles met een gesloten beurs gebeurt. Naast de verstrekking van kleding en schoeisel houdt de stichting zich  bezig met andere maatschappelijke taken zoals het geven van cursussen over omgaan met weinig geld, goedkope en gezonde voeding en over de opvoeding. Verder fungeert de organisatie ook als een werk-leerbedrijf waardoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt worden naar een reguliere baan. Op diverse fronten wordt er bij de kledingbanken dus een win win situatie geschapen. Het is daarom alleszins wenselijk dat de nieuwe vestiging voor de winterperiode kan openen. Zodat er voor de schrijnende gevallen, ook in deze regio, passende winterkleding beschikbaar is voor diegenen die het nodig hebben.

www.kledingbankmaxima.nl

 

Back to top button