Kindergemeenteraad kiest voor project Groep 8 van 2015 naar 2035 van het IVAK

AppingedamOp 17 februari kwam de kindergemeenteraad van Appingedam bij elkaar. Aan de raadstafel discussieerden leerlingen van de groepen 8 van vier Damster basisscholen onder leiding van burgemeester Pot over projecten waar ze subsidie voor beschikbaar mochten stellen. Elke school leverde vier kinderraadsleden. De publieke tribune zat vol met ouders, leerkrachten, supporters van de scholen, raadsleden en wethouders. Ook beneden zaten scholieren, die de discussie konden volgen op een scherm. En op de scholen werd via internet meegekeken naar het spannende debat.

De kinderraadsleden (van de Vuurvlinder, de Triangel, de Jan Ligthartschool en de Citer) debatteerden over vier subsidieaanvragen. De bibliotheek stelde een schrijversbezoek voor van Caja Cazemier, die boeken schrijft speciaal voor bijna-brugklassers. Het IVAK diende het project  ‘Groep 8 van 2015 naar 2035’ in. Het project houdt in dat de gegevens van alle groepachters, met foto en met  hun toekomstvisie, worden vastgelegd voor later. De gegevens gaan in een grote kist in het gemeentearchief en worden in 2035 door de kinderen zelf weer geopend. Het Museum Stad Appingedam had het project ‘Schatzoeken in Appingedam’ bedacht: met een metaaldetector op pad in de stad, onder leiding van een archeoloog, om ‘schatten’ te vinden. Het zwembad had als project een sportieve spelenkermis in het bad ingediend. De kinderraad kon een subsidie van € 750 voor een van de voorstellen verstrekken.

De voorstellen werden eerst toegelicht door de organisaties, waarna de kinderen hen met vragen bestookten en onderling discussieerden over de voors en tegens. Dat gebeurde heel serieus. De kinderen bleken er goed over te hebben nagedacht. Uiteindelijk werd er gestemd. De kinderen kregen een stembriefje waarop ze punten konden toekennen aan de voorstellen: 4 voor het beste voorstel, 3 voor het op een na beste, enzovoort. Met 50 punten won het voorstel van het IVAK het nipt van dat van het museum, dat 49 punten kreeg. Het wordt voor de zomervakantie uitgevoerd.

De kindergemeenteraad werd georganiseerd door een werkgroep uit de raad, in samenwerking met het college en de scholen. Het doel ervan is de leerlingen vertrouwd te maken met de werking van de (lokale) democratie. Op de scholen werden lessen gegeven over het onderwerp en enkele raads- en collegeleden gaven gastlessen.

De kinderraad is nog in beeld en geluid te bekijken via www.appingedam.nl, klikken op de banner ‘Gemeenteraad’ op de homepage.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”62″]


Back to top button