Kerkje van Heveskes erft 100.000 euro

HeveskesHet nieuwe jaar 2015 is voor de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) op een voortreffelijke manier begonnen met de ontvangst van een legaat van 100.000 euro voor het behoud van de kerk van Heveskes. Deze bijzondere kerk op deze bijzondere plek heeft veel aandacht nodig, maar gezien de leegstand ervan zijn er naast de gebruikelijke onderhoudssubsidies niet veel mogelijkheden voor cofinanciering van de instandhoudingskosten. Dat probleem is nu opgelost.

Dit jaar wordt een ijzeren hek – model traditionele lattendeur – voor de huidige 18e-eeuwse deuren geplaatst. Dit omdat deze deuren een aantal keren ernstig werden beschadigd door insluipers. De vandalen wrikken er een koevoet tussen, met alle gevolgen van dien. Ook het beheer van het verdwenen kerkhof vraagt de nodige eigen middelen.

De kerk van Heveskes is een kerk zonder dorp onder de rook van Delfzijl. Het oudste deel van de kerk dateert van ongeveer 1200. In 1584 verplichtte de Staatse bezetting de bevolking te betalen om brandschatting te voorkomen. Sommige dorpen waaronder Heveskes, weigerden dit en werden in brand gestoken. De kerk is omstreeks 1600 korter en smaller herbouwd. Het is uiteindelijk een klein vlak gedekt zaalkerkje met een flinke toren dat met het verdwijnen van het dorp in de zeventiger jaren van de vorige eeuw en na dreiging van sloop door de grote inzet van de plaatselijke bevolking door de SOGK kon worden gered. Tot nu toe is er voor deze kerk nog geen gebruik gevonden dat past met de geheel geïndustrialiseerde omgeving.

 

Back to top button