Kans op lichtende nachtwolken komende tijd

Nederland – In de periode rond de langste dag kunnen lichtende nachtwolken ontstaan. Vorige week en ook afgelopen weekend waren ze al even te zien en de komende nachten neemt de kans toe. De grootste kans om lichtende nachtwolken te zien is aan het eind van de week. Mocht het deze week niet lukken, dan zijn er de komende weken rond de langste dag nog kansen genoeg.

Tijdens heldere nachten zijn met een beetje geluk lichtende nachtwolken zichtbaar. Nadat de zon is ondergegaan zijn aan het eind van de avond en aan het begin van de nacht aan de noordwestelijke hemel mysterieuze wolken zichtbaar. In de nacht moet je meer naar het noordoosten kijken.

Ze ontstaan niet elke nacht
De mysterieuze nachtwolken ontstaan niet elke nacht. Tijdens heldere momenten kunnen ze zichtbaar zijn, maar de condities op grote hoogte (80 km) moeten ook gunstig zijn voor het ontstaan van ijskristallen. De afgelopen dagen waren de condities dusdanig gunstig dat al lichtende nachtwolken opgemerkt zijn. Het beste moment is het eind van de avond en het begin van de nacht, want in de periode 20 mei tot en met 24 juli komt het namelijk niet tot volledige duisternis.

Lichtende nachtwolken geven, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zelf geen licht af. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Ze kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is afkomstig uit de ruimte waar meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer wordt ingetrokken. Als de temperatuur op grote hoogte laag genoeg is en waarden bereikt tussen -90 en -145 graden, kan waterdamp op deze stofdeeltjes de ijskristallen vormen. Bij ons zijn dan lichtende nachtwolken te zien.

Back to top button