Instituut Mijnbouw Groningen vult vergoeding immateriële schade automatisch aan

Noord-Groningen – Het IMG gaat voor aanvragers vergoedingen voor immateriële schade in een aantal situaties automatisch aanvullen. Dat gebeurt wanneer sprake is van versterking en sloop/nieuwbouw of het gelijktrekken van vergoedingen binnen huishoudens. Dit geldt voor zowel volwassenen als voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.

Milder, menselijker en makkelijker
“Het automatisch aanvullen van vergoedingen voor immateriële schade past binnen het uitgangspunt om de schadeafhandeling milder, menselijker en nu ook nog makkelijker te maken. Bovendien wordt op deze manier voorkomen dat aanvragers vergoedingen mislopen en krijgen ze sneller duidelijkheid”, zegt IMG-bestuurslid Els van Schie.

Voorwaarden automatische aanvulling
De automatische aanvulling geldt voor aanvragers die al een besluit over hun aanvraag voor immateriële schade hebben ontvangen en nu te maken hebben met versterking of sloop-nieuwbouw of recht hebben op een (hogere) vergoeding vanwege het gelijktrekken van huishoudens. Omdat de vergoeding voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar wordt afgeleid van de vergoeding van hun wettelijk vertegenwoordiger(s) – meestal hun ouders – worden zij ook automatisch aangevuld.

Eerste aanvulling voor kinderen en jongeren
De automatische aanvulling voor kinderen tot en met 17 jaar vindt voor de eerste keer plaats op 23 mei. Zo’n 750 aanvragers ontvangen dan een nieuw besluit. Hiermee wordt in totaal circa twee miljoen euro uitgekeerd. Degenen die in aanmerking komen, krijgen hierover bericht.

Aanvulling volwassenen in september
In september starten we met het automatisch aanvullen van de vergoedingen voor volwassenen. Daarna zal dit ongeveer elke drie maanden plaatsvinden, waarbij we afwisselen tussen de regeling voor volwassenen en kinderen. Degenen die in aanmerking komen, krijgen hierover bericht. Zodra bekend is wanneer en welke aanvulling plaatsvindt, communiceren we hierover op onze website.

Vervolgaanvragen in het najaar mogelijk
Naast het automatisch aanvullen wordt in het najaar mogelijk om een vervolgaanvraag te doen. Dit geldt voor volwassenen bij wie sprake is van nieuwe omstandigheden. Bijvoorbeeld als de omvang van de schade is toegenomen door een nieuwe melding, de afhandeltijd van de schade is toegenomen door een nieuwe melding of er een gegronde melding is van een acuut onveilige situatie. We beoordelen dan of iemand alsnog recht heeft op een (aanvullende) vergoeding voor immateriële schade.

Vervolgaanvraag voor kinderen en jongeren niet nodig
Voor kinderen tot en met 17 jaar is het doen van een vervolgaanvraag niet nodig omdat hun vergoeding is afgeleid van hun wettelijk vertegenwoordigers en automatisch wordt aangevuld.

Back to top button