Holocaustmonument ‘Levenslicht’ onthuld in de stationshal van Delfzijl

Delfzijl – Vandaag hebben leerlingen van groep 2, 7 en 8 van basisschool de Zaaier in Delfzijl het tijdelijk holocaustmonument ‘Levenslicht’ onthuld in de stationshal van Delfzijl. Leerlingen, ouders en verzorgers zijn in de stationshal ontvangen door burgemeester Beukema en Elex Kappen, lid van de Werkgroep 4 mei Delfzijl centrum. De leerlingen legden de laatste zeven stenen bij het ‘Levenslicht’ en maakten zo het monument af. Hierbij vertelden zij het verhaal over de familie Samuel Gans (Marktstraat 25 Delfzijl), bestaande uit zeven personen. Dit Joodse gezin is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierna was iedereen een minuut stil om alle slachtoffers te herdenken.

Burgemeester Gerard Beukema: “De onthulling vandaag is weer een goed moment om onze jeugd kennis te laten maken met het verdriet en de gevaren waarin mensen verkeren in oorlogsgebieden. Alleen dan blijven onze toekomstige generaties zich bewust van het belang dat wij in Nederland in vrijheid kunnen leven. Het kunstwerk Levenslicht helpt ons daarbij.”

Holocaust
Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Monument ‘Levenslicht
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij ‘Levenslicht’ blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Bezichtiging
Het monument is dagelijks te bezoeken tussen 9.30 uur en 19.00 uur in de stationshal aan de Johan van den Kornputplein 1 in Delfzijl. Het tijdelijke monument is te zien tot en met zaterdag 1 februari 2020.

Meer informatie over 75 jaar bevrijding
Meer informatie over het landelijke programma voor 75 jaar bevrijding vindt u op www.4en5mei.nl. Alle provinciale activiteiten staan op www.75jaarvrijheidingroningen.nl. Houd www.delfzijl.nl/75jaarvrijheid in de gaten voor het lokale programma.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2346″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button