10.8 C
Delfzijl
23 april 2021 15:43

Historische kandelaar overleeft brand én de tijd en keert terug naar kerk van Termunten

Termunten – Op dinsdag 6 september mocht Peter Breukink (directeur Stichting Oude Groninger Kerken) een bijzondere kandelaar in ontvangst nemen. Het betreft hier een, voor zover bij ons bekend, enig overgebleven koperen kandelaar uit de vooroorlogse kerk van Termunten. Deze brandde tijdens de Bevrijdingsdagen van 1945 totaal uit. Kees Greeven, nu woonachtig in Norg had aangegeven de kandelaar graag naar de rechtmatige eigenaar te retourneren en vandaar dat hij woensdag jl. de kandelaar uit een tasje toverde. De kerk van Termunten is een van de kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Op 5 jarige leeftijd verhuisde Kees Greeven van Vriescheloo naar het kleine dorp Termunten, nabij Delfzijl. Vader Philipus Jacobus Greeven was namelijk van 1946 tot 1951 dominee én organist in de kerk van Termunten. In de Bevrijdingsdagen van 1945 is de kerk in brand geschoten en totaal uitgebrand. Door deze brand zijn het dak, de houten dakruiter en de oude gewelven met hun schilderingen verloren gegaan. Ook het orgel ging in vlammen op, evenals het meubilair, met enkele mooie eiken banken uit 1654. De kerk werd in brand gestoken door de Duitsers, waarschijnlijk omdat de hoge toren van de kerk tevens diende als uitkijkpost.

Als door een wonder heeft een van de kandelaars van de kerk de vlammenzee overleefd. Duidelijk leesbaar is het jaartal “1782” en de initialen “K.E.”. Deze kandelaar hing waarschijnlijk aan een van de pilaren en werd uit het puin van de kerk gered. Toen in datzelfde jaar nog met de restauratie van de kerk werd begonnen, bleef de kandelaar over en kwam deze in bezit van dominee Philippus Jacobus Greeven. Hoe dit precies gebeurde, is niet duidelijk. De dominee zou de kandelaar later aan zijn zoon Kees Greeven geven, die deze nu op zijn beurt schenkt aan de SOGK.

Meer kandelaars

Het vermoeden bestaat toch dat er meer moeten zijn, als één kandelaar de brand heeft overleefd, kan dit gelden voor meer exemplaren.

Daarom: heeft u zelf, of kent u iemand met een dergelijke kandelaar, neem dan contact op met de SOGK. Ook wanneer u dit slechts vermoedt, kunt u uiteraard altijd even contact met de SOGK opnemen. Dit kan via info@groningerkerken.nl of tel 0 50 31 23 569. Wie weet kunnen we dan meerdere kandelaars in de kerk van Termunten herenigen!

Volg ons op

11,082FansLike
1,424VolgersVolg
5,286VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
TuinTuin
DierDier
KlussenKlussen
AutoAuto

Populaire berichten