Herdenking MH-17 een jaar na de ramp

Delfzijl – Het is vandaag precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines dat vanaf Schiphol vertrok, boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten en neerstortte. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven. Waaronder Delfzijlster Arnoud Huizen, zijn vrouw Yodricunda Theistiasih en hun dochtertje Yelena ze waren in het ramptoestel op weg naar Bali, waar zij woonden. Ze waren drie week in Nederland geweest voor vakantie en om de immigratiepapieren voor Yelena te regelen.

Ongeveer 1600 nabestaanden bezoeken vandaag de herdenkingsbijeenkomst in Nieuwegein voor de vliegramp met vlucht MH17. Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp gaan dan praten, maar ook muziek maken en dansen. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen. De herdenking in het NBC Congrescentrum duurt van 14.00 tot 15.45 uur en is besloten.

De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Vliegramp MH17. Nabestaanden hebben het programma zelf samengesteld. Behalve nabestaanden uit Nederland komen er ook enkelen uit andere landen. Verder is premier Mark Rutte te gast. Ook in het rampgebied wordt vrijdag herdacht. In Grabovo en omgeving begint het programma om 08.00 uur lokale tijd. Eerst wordt er een kerkdienst gehouden, gevolgd door een korte processie naar de rampplek.

Op Schiphol kunnen mensen vrijdag stilstaan bij de ramp, buiten voor vertrekhal 3, waar vorig jaar ook de bloemenzee lag.Back to top button