Finsterwolde – De Carel Coenraadpolder bij Finsterwolde viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan. Deze laatste Oldambtster polder werd in 1924 aangelegd door werklozen als onderdeel van de werkverschaffing. De polder, vernoemd naar Commissaris der Koningin Carel Coenraad Geertsema, had ook wel de ‘Werklozenpolder’ kunnen heten. De arbeiders werkten onder zware omstandigheden zonder schaftkeet, soms tot hun knieën in het water.
Na de inpoldering streken boeren neer en begonnen met koolzaadteelt om de bodem te neutraliseren, gevolgd door graan. De polder werd een belangrijke landbouwgrond, maar schreef ook enkele donkere bladzijden in de geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de nazi’s hier de munitiebunker Dollard Süd, vermomd als woonhuis. Na de oorlog werden NSB’ers en later Molukse gezinnen in barakken gehuisvest. Deze Molukkers, ontheemd na de onafhankelijkheid van Indonesië, richtten een gemeenschap in, maar werden later gedwongen te verhuizen.
Ter herinnering aan hun verblijf werd een gedenkteken opgericht in het ‘Ambonezenbosje’, ontworpen door kunstenaar Pieter J. van de Weij.
Eeuwfeest viering
Op zaterdag 22 juni zal commissaris der Koning René Paas het eeuwfeest van de CC Polder bijwonen. De ceremonie vindt plaats bij het gele dijkgat, waar een replica van een schotbalkenhuisje is geplaatst. Deze balken werden vroeger in tijden van nood gebruikt om water te keren. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Berney Jansema en stadsdichter Refia Doevendans.
De Stichting Landschap Oldambt (SLO) organiseert deze herdenking om stil te staan bij de rijke en diverse geschiedenis van de CC Polder, die een belangrijk deel uitmaakt van het cultureel erfgoed in het Oldambt.