Grootste fietsonderzoek ooit over een week van start

Groningen – Op 14 september start Nederlands grootste fietsonderzoek ooit. Voor het eerst worden alle bewegingen van fietsers in kaart gebracht. Het onderzoek duurt een week, waarbij zoveel mogelijk fietsers worden opgeroepen mee te doen. Inmiddels hebben zich landelijk al bijna 24.000 deelnemers aangemeld. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het Nederlandse fietsnetwerk te verbeteren.

Voor het onderzoek is een speciale app ontwikkeld: de App de Fiets! app. Deze app meet welke routes fietsers fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Fietsers nemen deel aan het onderzoek door de gratis app te downloaden in de App store en Google Play. Onder de deelnemers worden twintig fietsen verloot. Inmiddels hebben al bijna 1000 Groningers de app gedownload. De gemeente en de provincie Groningen hopen dat de teller voor volgende week nog oploopt tot 2000.

Breedgedragen onderzoek
Het fietsonderzoek is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking van diverse partijen. Naast Nederlandse provincies, gemeentes en stadsregio’s werken ook de Nederlandse Fietsersbond, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Bredase hoger onderwijsinstituut NHTV mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek.

Fietsbeleid
De gemeente Groningen en de provincie Groningen vinden het belangrijk om fietsen in de provincie te stimuleren. Fietsen is gezond en goed voor klimaat en milieu. Tussen de stad Groningen en grotere plaatsen op ongeveer 15 kilometer afstand van de stad legt de provincie bijvoorbeeld Fietsroutes Plus aan. Dat zijn fietspaden die comfortabeler en breder zijn dan gewone fietspaden. Er liggen al Fietsroutes Plus tussen Groningen en Zuidhorn en Groningen en Bedum. Er komen in ieder geval nog Fietsroutes Plus naar Winsum,Ten Boer, Leek en Haren.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Fietstelweek op www.fietstelweek.nl of volg Fietstelweek op Facebook of op Twitter.

 Back to top button