16 C
Delfzijl
28 juli 2021 02:38

Groninger kerken openen deuren tijdens Open Monumentendag weekend 9 en 10 september

spot_img

Oosterwijtwerd – Veel kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), openen het weekend van 9 en 10 september de deuren tijdens Open Monumentendag. Het thema van de 31e Open Monumentendag (OMD) is: Boeren, burgers en buitenlui. Speciaal voor OMD worden door de lokale beheerscommissies van de SOGK-kerken en -torens bijzondere activiteiten georganiseerd. Hierbij probeert men uiteraard zoveel mogelijk aan te haken aan het landelijke thema. Hieronder vindt u hieruit een greep. Voor het totale overzicht kijkt u op www.groningerkerken.nl/agenda bij de desbetreffende datum of bij overige activiteiten.

Een greep uit de georganiseerde activiteiten

In de kerk van Wittewierum is de expositie: ‘Het meisje Rengers’ beide Open Monumentendagen te zien. De expositie vertelt het verhaal van het korte leven van Odilia en haar kinderen en kleinkinderen in het bijzonder, en het verhaal van de Rengers in het algemeen, op een plek die de sfeer van de familie ademt. In de kerk van Woltersum is eveneens een expositie te bezichtigen. Hier zijn werken te zien van Hanna van Wel. Voornamelijk landschappen met een frisse levendige uitstraling. Tijdens beide dagen is de kunstenares regelmatig tekenend of schilderend aanwezig. In Garmerwolde en Thesinge kun je op zaterdag 9 september deelnemen aan Pronte Pracht: een ontdekkingstocht langs natuur en cultuurhistorie, voor jong en oud van 11.00 – 16.00 uur. Deze tocht voert ook langs de kloosterkerk van Thesinge en kerk en toren van Garmerwolde.

Ook de kerk van Noordwijk is beide dagen geopend en op zaterdag verzorgt Gert Fennema tussen 14.00 en 16.00 uur een muzikaal optreden. Op beide dagen stelt ook de in Denemarken wonende Sylvia Zwaaneveldt haar werken tentoon. Op linnen en zijde zijn bekende gedichten gedrukt en vindt u in de kerkbanken haiku’ s en verzen. In de Mariakerk in Oosterwijtwerd is op beide dagen werk te zien van kunstenares Mia Westerhof, die schilderijen van de kerk heeft gemaakt. en op zaterdag is om 12.30 uur een optreden van Wiltsangh, een a-capella koor bestaande uit 2 mannen en 4 vrouwen uit Westerwolde en op zondag om 16.00 uur een optreden van De Sisters uit Ten Boer met middeleeuwse en hedendaagse muziek.

De kerk van Krewerd, een van de kerken van het grootste Museum van Nederland is uiteraard ook beide OMD-dagen geopend en beide dagen zijn er vrijwilligers aanwezig bij wie je met al je vragen over de kerk terecht kunt. In de Catharinakerk te Ulrum, de kerk van Ds Hendrick de Cock, speelt organist Hans Nomen en kunnen bezoekers wanneer ze dat willen rondgeleid worden door de beheerder van deze kerk. En last but not least zijn buiten de kerk van Kropswolde drie gedekte tafel opgesteld. Het thema Boeren, burgers en buitenlui van OMD 2017 wordt hiermee verbeeld.

Neem een kijkje bij de monumenten van BLGroningen

Ook de monumenten van Bijzondere Locaties Groningen zij geopend tijdens OMD. Zaterdag 9 september openen de Der Aa-kerk en de Remonstrantse kerk van 10.00 uur tot 17.00 uur de deuren. En wat verder buiten de stad zijn natuurlijk ook bijzondere gebouwen geopend, zoals de kerk van Klein Wetsinge en de kerk van Leegkerk. In de der Aa-kerk worden rondleidingen gegeven in de kerk en over de gewelven van de kerk. In de kerk van Leegkerk (achter de wijk Gravenburg) worden rondleidingen gegeven in en om de kerk. Vanuit het bijzondere uitzichtpunt in de nok van de kerk van Klein Wetsinge kunnen bezoekers genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied.

Maar er is meer, veel meer kerken zijn een of beide dagen geopend

Maar zoals gezegd, dit is slechts een greep uit een veel groter aanbod, er is nog veel meer te zien en te doen in de SOGK-kerken. Voor de openingstijden en een uitgebreid overzicht van de activiteiten in de kerken van de SOGK in het algemeen en die tijdens het Open Monumentendagweekend in het bijzonder kijkt u op www.groningerkerken.nl/agenda.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,263VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen

Populaire berichten