Gerechtshof legt modelkwekers van wiet symbolische straf op

Leeuwarden – Het gerechtshof in Leeuwarden legt twee wiettelers uit Bierum een symbolische straf op. Het echtpaar leverde de veilig en verantwoord geteelde wiet exclusief aan twee gedoogde coffeeshops. Het hof veroordeelde de twee vandaag tot een straf van drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank Groningen legde hen eerder geen straf op. De advocaten hebben na overleg met hun cliënten aangekondigd cassatie in te stellen.

Hoewel het echtpaar niet de cel in hoeft, valt de uitspraak volgens de advocaten te betreuren. “De uitspraak van het Gerechtshof bevestigt dat er een mogelijkheid moet komen om veilig en verantwoord wiet te kweken”, reageert advocaat Sidney Smeets van Spong Advocaten op het arrest. Smeets stond samen met zijn collega Tim Vis de telers bij: “Wiet komt immers niet uit de lucht vallen. Wiet mag in coffeeshops worden verkocht, dat betekent dat het ergens moet worden geteeld. Onze cliënten voorzien slechts in een behoefte: veilige wiet voor gedoogde coffeeshops.”

OM wil niet weten waar wiet vandaan komt
Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden voorwaardelijke gevangenisstraffen en taakstraffen. De advocaten Smeets en Vis betoogden de veilige en verantwoorde teelt juist niet te bestraffen zolang het openbaar ministerie geen alternatief biedt. “Als je coffeeshops gedoogt maar tegelijkertijd je ogen sluit voor de aanvoer van cannabis via de achterdeur is dat niet geloofwaardig”, aldus Vis. De advocaten daagden het openbaar ministerie ter terechtzitting uit aan te geven hoe het dan wel zou moeten: “Waar komt de wiet vandaan?” Dat antwoord bleef uit en ook de uitspraak van het gerechtshof biedt geen oplossing.

De advocaten betreuren de uitspraak maar zien wel perspectief. “Voor cliënten is dit de ultieme bevestiging dat het gedoogbeleid op de schop moet”, aldus Smeets. “Het gerechtshof lijkt tegen wil en dank een straf te hebben opgelegd, vanwege het gebrekkige gedoogbeleid. Het wordt tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en het hypocriete beleid verandert”, vult Vis aan.

Back to top button