Gemeente Delfzijl krijgt in 2016 eerste Struikelstenen

Delfzijl – In de loop van 2016 heeft ook de gemeente Delfzijl zijn Struikelstenen, ook wel bekend als Stolpersteine. De gemeente Delfzijl heeft de werkgroep Struikelstenen een vergunning verleend voor het leggen van deze stenen. De stenen liggen in diverse landen in Europa en zijn te vinden voor de huizen van Joden die verdreven en vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Woldendorp, Borgsweer en Termunterzijl als eerste
De werkgroep Struikelstenen heeft een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van vijftien Struikelstenen in de dorpen Woldendorp, Borgsweer en Termunterzijl. Binnen de gemeente Delfzijl zijn op meerdere plaatsen groepen actief om Struikelstenen te plaatsen. De gemeente heeft daarom, tegelijkertijd met het verlenen van de vergunning aan de werkgroep, besloten om niet voor elke aanvraag een apart vergunningstraject te doorlopen.

Struikelstenen vormen blijvende herinnering
De meeste Joden die zijn vermoord, hebben geen graf. Door Struikelstenen neer te leggen krijgen ze een naam en blijven zij in herinnering bestaan. Vragen van kinderen en volgende generaties kunnen aan de hand van de stenen worden beantwoord en de geschiedenis uitgelegd. In Duitsland zijn er inmiddels duizenden geplaatst. Ook buiten Duitsland zijn ze te vinden. Onder andere in Oostenrijk, Hongarije en Nederland.

Hier woonde …
De goud glimmende stenen komen in de stoep te liggen voor de huizen waar vermoorde Joden hebben gewoond. Dit in overleg met de huidige bewoners en de gemeente. De stenen worden voorzien van een gegraveerde tekst met onder andere informatie over wie er gewoond heeft of hebben.

Back to top button