Gemeente Delfzijl herdenkt oorlogsslachtoffers

DelfzijlDoor heel Nederland is maandagavond twee minuten stilte gehouden om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse militairen die daarna zijn gesneuveld in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Het jaarthema voor 2015 is ‘Vrijheid geef je door. Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.

Het programma in Delfzijl begon om half zes met een kranslegging bij de Britse eregraven en bij het monument Joanna op de begraafplaats. De stoet vertrok vervolgens naar het gemeentehuis waar een krans werd gelegd bij de plaquette Wilhelmshaven door het Stadsbestuur Wilhelmshaven en vertegenwoordiging groep ex politieke gevangenen. Aansluitend werden er kransen gelegd bij het Joods monument in het gemeentehuis door de Turkse vrouwencommissie en het Neptunus bestuur.

Vervolgens trok de stoet vanaf het gemeentehuis naar de Centrum kerk waar door inwoners van Delfzijl een bijeenkomst was georganiseerd. Welkomstwoord werd gevoerd door ds. Itse de Boer gevolgd door toespraken en optredens van:
. Muziek door Gera en Kees Steketee ‘Uitsluiter’.
. Is er in 70 jaar wel veel veranderd?, Hilda Schipper.
. Muziek door kinderen CBS De Zaaier, ‘Heel de Wereld’.
. Muziek door Gera en Kees Steketee ‘Uitgeslotene’.
. Vrijheidsrap door kinderen OBS Jan Ligthart en Tasveld.
. Toespraak imam de heer Turan, Yunus Emre moskee.
. Muziek door Gera en Kees Steketee ‘Toenadering

Aan het einde van het programma in de Centrum kerk werd de stoet opgesteld in volgorde van de kranslegging bij het gemeentehuis. Na de twee minuten stilte speelden muziekverenigingen Koningin Wilhelmina en het Delfzijls Harmonie Orkest gezamenlijk het Wilhelmus gevolgd door een toespraak van burgemeester E.A. Groot. aansluitend volgde de kranslegging.

Back to top button