Geen budgetplafonds jeugdhulp in 2019

Groningen – Er worden in 2019 geen budgetplafonds voor de jeugdhulp ingevoerd. De Groninger gemeenten hebben deze beslissing genomen op basis van de resultaten van het onderzoek dat onlangs door onderzoeks-bureau Significant in samenwerking met de Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten is uitgevoerd. De ervaringen die andere regio’s met budgetplafonds hebben, zijn ook in het onderzoek meegenomen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het inrichten en controleren van budgetplafonds per jeugdhulpaanbieder veel tijd en geld kosten. Een ‘investering’ die ten koste gaat van het budget dat gemeenten beschikbaar hebben voor de jeugdhulp. Daarnaast blijkt in andere regio’s waar gemeenten met budgetplafonds werken of hebben gewerkt, dat het plafond voortdurend verhoogd moet worden omdat jeugdigen nu eenmaal recht hebben op passende hulp.

Een ander belangrijk signaal dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er wachtlijsten kunnen ontstaan als een aanbieder zijn budgetplafond bereikt. Dit levert een mogelijk risico op omdat de jongere dan niet op het juiste moment de juiste zorg krijgt.

Budgetplafonds zorgen naast een beperking van het jeugdhulpaanbod voor meer administratieve druk en daarmee ook voor extra kosten bij gemeenten en jeugdhulpaanbieders. In de praktijk leidt dit wederom tot budgetoverschrijdingen. In meerdere gemeenten hebben deze ervaringen ertoe geleid dat de ingestelde budgetplafonds zijn afgeschaft.

Het onderzoek naar budgetplafonds is een van de maatregelen die de Groninger gemeenten eerder dit jaar aankondigden naar aanleiding van de tekorten in de jeugdhulp. Nu blijkt dat de tekorten in de jeugdhulp met of zonder budgetplafonds niet daadwerkelijk en structureel zullen afnemen, blijven de gemeenten andere mogelijkheden onderzoeken om de jeugdhulp betaalbaar en voor alle jeugdigen toegankelijk te houden.

Het besluit van de Groninger gemeenten om voor het komende jaar geen budgetplafonds in te stellen betekent niet dat dit onderwerp helemaal van tafel is. In de loop van volgend jaar en bij een nieuwe inkoop wordt daar nogmaals goed naar gekeken. Tevens worden dan de ervaringen meegenomen die gemeenten in andere regio’s hebben opgedaan in het terugdringen of voorkomen van de tekorten in de jeugdhulp.

De uitgaven van de jeugdhulp zorgen de laatste jaren voor enorme tekorten. Gemeenten hebben daarom het afgelopen jaar al diverse maatregelen genomen, die passen bij wat er lokaal speelt. Zo worden samen met jeugdhulpaanbieders besparingen en verbeteringen in de zorg onderzocht en uitgevoerd. En is het analyseren van gegevens en het contractmanagement op orde gebracht.

Tenslotte blijven de (Groninger) gemeenten samen optrekken richting de overheid om meer budget voor deze taak te krijgen, omdat het tekort vooral veroorzaakt wordt door de te snel ingevoerde kortingen van het rijk.

Back to top button